Druhá tematická přednáška Sdružení monarchistů

24.03.2013 10:57

 

Dne 20. března 2013 se uskutečnila druhá přednáška spojená s besedou, pořádaná plánovitě Sdružením monarchistů. Zájemci se sešli na ideálním místě v centru Brna, totiž v historických prostorách Klubu zastupitelů města Brna. Tentokrát byla dosud pravidelně užívaná místnost obsazená, účastníci se proto museli přesunout kousek dále, ale opět do příjemné místnosti, pro schůzovou či přednáškovou činnost velmi přívětivé. Účast byla dobrá, cca 14 posluchačů, to znamená, že prostora byla ideálně zaplněná.

 

Tématu přednášky Belgie a Spojené království – inspirativní konstituční monarchie se ujal Dr. Luděk Šubert. Hovořil nejen na základě své historické odbornosti, ale i bohatě s využitím osobních zkušeností z návštěv obou zemí. Uvedl fakta z historie, správního rozdělení a státního zřízení i různé zajímavosti a detaily, jak je sám zaznamenal či o nich v místech pobytu slyšel. Zdůraznil rozhodující sjednocující význam monarchie v Belgii, poznamenané jinak napětím mezi Vlámy a Valony. Královská rodina se těší všeobecné úctě občanstva. Rovněž podtrhl uplatňovaný respekt vůči historickým zemím, tak aby se předcházelo nespravedlnosti a předcházelo napětí. 

Totéž podobně platí i ve Spojeném království.

 

V tom by si mohli naši politici vzít konkrétní příklad. Ono to zní pěkně, když nějaký rádoby konzervativní politik se dovolává tzv. vyspělých demokracií západní Evropy a přitom v praxi nic nedělá pro uplatnění konkrétních demokratických principů ze svého údajného vzoru. Zatímco v Belgii se respektují jednotlivé historické země, nikdo by si nedovolil označovat celou zemi jako Vlámsko, stejně tak v Nizozemsku neužívají označení Holandsko, aby neopomínali další tamější země, v České republice se užívá vůči historické zemi Moravě zpravidla jen úsměšek. Není žádná výjimka, když veřejné osobnosti označují celou zemi jako Čechy. Tyto záležitosti by měly být ošetřeny zákonem a sdělovací prostředky či státní úřady by měly dbát na korektnost. Nicméně k nějaké spravedlnosti se Česká republika ani neblíží nejen uvedeným, ale i ignorováním historických hranic zemí a zablokováním samosprávy na základě historického vývoje jednotlivých zemí Koruny české. Ale zřejmě těžko chtít něco po politicích, jimž v praxi vyhovuje pohodlný centralismus. Sice se veřejně hlásí k čemukoliv líbivému, ale v praxi dokazují, že neznají o moc víc, než jim dala dřívější studia marxismu-leninismu.

 

Přednášející podal velmi dobrý výklad a vzbudil zájem posluchačů, kteří kladli dotazy a sdělovali vlastní zážitky z návštěv obou států. Přednáškový večer končil v příjemné společenské atmosféře. Záměr pořádat cyklus přednášek se jeví jako vítané a hodnotné zpestření činnosti Sdružení monarchistů.

 

Přečíst si podrobně o tématu přednášky můžete rovněž na těchto stránkách zde.

 

Z. S. Krejčí

Sdružení monarchistů Brno

—————

Zpět