Šest jedniček v jedné akci... 11. 11. 2011 v Křenovicích

23.11.2011 15:25

Říká se – člověk míní a Bůh mění...

 

Tak i plánované Setkání monarchistů v Brně 11. 11. 2011 bylo po konzultacích s členskou základnou odloženo na dobu pozdější a místo toho se v tentýž den sešlo úzké „Vývý“  (výkonný výbor) v Křenovicích v kancléřské „úřadovně“  Jiřího S. Pospíšila k výročnímu zasedání a zhodnocení činnosti Sdružení monarchistů Brno v roce 2011. Cesta z Brna do Křenovic vedla slavkovským bojištěm, kde počátkem prosince 1805 v bitvě u Slavkova mistrnou strategií císař Napoleon rozdrtil vojska rakouského císaře Františka a cara Alexandra. Při průjezdu tímto prostorem, nám (tedy mě a kolegovi Komprdovi, který řídil své historické vozidlo) bylo nám tedy díky skvělým znalostem dr. Luďka Šuberta zčásti připomněno, co se zde v ty dny konkrétně kde odehrávalo. Faktická data byla poněkud prošpikována vzpomínkami a zážitky Luďka coby aktivního příslušníka Napoleonské společnosti. Významný svátek všech vojáků?  Den veteránů jsme si tedy prakticky připomněli skutečnostmi o této bitvě přímo v regionu, a také jsme přitom vzpomněli na padlé hrdiny, velitele i prosté vojáky.

 

Díky vyjednávacím schopnostem se Jirkovi Pospíšilovi podařilo sjednat požehnání Moravsko-Slezského historického kalendáře na rok 2012 premonstrátským paterem d. p. Kamilem Sovadinou ve farním kostele v Křenovicích. Nejužší vedení Sdružení monarchistů bylo přizváno k rozpravě s oním důstojným pánem na křenovickou faru. Po krátkém seznámení, představení se a zdvořilostní výměně názorů se žehnající velmi pochvalně vyjádřil k předmětné aktivitě i s doporučením vyšší pozornosti vůči korekturám. Ano, zde je do budoucna opravdu co zlepšovat.

 

Velmi radostná přátelská a upřímná rozprava pokračovala informacemi o akcích Sdružení monarchistů. Aktivity sdružení se totiž často prolínají s církevními svátky a jsou významnou částí jeho činnosti.

 

Vlastní akt požehnání byl proveden na návrh žehnajícího již v místním chrámu, zasvěceném sv. Vavřinci. Celý akt se odehrál v komorním prostředí sakristie za účasti žehnajícího, autorů, Jiřího S. Pospíšila a Jaroslava Komprdy. Tři kusy kalendáře byly položeny na malý oltář a požehnány s prosbou za úspěšný a požehnaný rok 2012 s následující modlitbou a pokropením svěcenou vodou. Pro vzpomínku na tento akt pak otec Kamil všem přítomným žehnané kalendáře podepsal.

 

Uznání za práci církevní důstojností považují autoři za projev Boží milosti a bylo dojemným znamením, které je pobídkou jak autorům v pokračování v této iniciativě, tak i všem, kteří v historické a  duchovní oblasti hledají a nalézají to zvláštní kouzlo a půvab cesty k pravdě.

 

Po tomto úvodu pak pokračovalo jednání Výkonného výboru SM až do pozdních večerních hodin. S výstupem z tohoto jednání budou naši členové v dohledné době seznámeni.

 Miroslav Pauřík

—————

Zpět