Již třetí brněnská mše svatá za blahoslaveného JCKV Karla I. Rakouského

24.10.2011 14:53

 

Letošní připomenutí osobnosti císaře rakouského, krále českého a markraběte moravského, blahoslaveného JCKV Karla I. Habsbursko-Lotrinského bylo znásobeno ještě vzpomínkou na 100. výročí jeho sňatku s JCKV Zitou Bourbonsko-Parmskou.

      

V letech 2009 a 2010 se na organizaci mše svaté podílela MS KČ Brno v podstatě stejnými lidmi jako letos. Rozdíl byl v tom, že zmínění aktivisté již nejsou příslušní k této MS KČ, ale členy vedení na jaře oficiálně ustanoveného Sdružení monarchistů Brno (SM). Vyhodnocením předchozích zkušeností z přípravy takto zaměřené římsko-katolické bohoslužby dospělo vedení SM k logickému závěru, že je nezbytné ještě zvýšit úsilí pro její propagaci na veřejnosti. Elektronickou poštou bylo rozesláno několik set pozvánek na mši jak monarchistickým jednotlivcům, tak i organizacím a spolkům, se kterými byly navázány věcné kontakty, nebo které se zejména loni mše svaté účastnily. Panem Alešem Mackem vkusně upravené informační plakátky formátů A4 a  A5 byly rovněž vytištěny a osobně distribuovány do nejvýznamnějších brněnských i okolních římsko-katolických farností a do dalších institucí nebo veřejnbě přístupných míst.

      

Stejně jako v předchozích letech se celebrování mše ujala římsko-katolická farnost při diecesní katedrále sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově, jmenovitě pak opět důstojný pán ThLic. Petr Šikula, se kterým byl průběh mše svaté předběžně upřesněn. Nutno předeslat, že se to pak výrazně projevilo při vlastním průběhu bohoslužby v tradičně vysoké úrovni celé duchovní stránky.

      

I když se letošní mše neúčastnili pozvaní uniformovaní členové Brněnského městského střeleckého sboru, ani Moravští rytíři ve svých řádových stejnokrojích, ani urozená paní Marie, starohraběnka ze Salmu (ta se omluvila zcela plně akceptovatelnými důvody soudního projednávání kolem restitucí jejich rodového majetku), přesto lze konstatovat, že významná účast vstoupila do nové dimenze. Lze to doložit registrovanou účastí i rakouských návštěvníků z instituce blízké Arcidomu rakouskému (byl navázán kontakt s jejím zástupcem a jméno dané instituce i jeho vlastní bude zveřejněno dle domluvy dodatečně), tak účastí představitelů strany Moravané, jmenovitě pak pánů Ing. Milana Trnky a Ing. Zdeňka Zbožínka. Obzvlášť nás potěšila účast představené Modlitební ligy blahoslaveného JCKV Karla I. Rakouského pro Moravu a Slezsko, paní MUDr. Jany Balharové a pana vydavatele  Braunera, který řadu účastníků obdaroval brožurkou „Novéna k blahoslavenému Karlovi Rakouskému“. S touto mezinárodní organizací byl navázán velmi konkrétní kontakt i přes jejího představitele pro ČR, pana PhDr. Milana Nováka z Brandýsa nad Labem.

      

Koruna Česká byla reprezentovaná především členy MS KČ Strážnice, pány MVDr. Jiřím Čížkem, Jiřím Sýkorou a jeho dcerkou a Františkem Húskem, které doplnil ještě pan Ing. Petr Tichý ze Svitav. Většina z nich je i korespondenčními členy SM. Mši ozdobili prapory císařským, moravským a své MS. Kolega Čížek pořizoval fotodokumentaci, jejíž výběr doplňuje i tento text. Nebyl zaznamenán žádný člen nebo sympatizant domácí MS KČ Brno, přestože byli prostřednictvím jejího předsedy, pana Iva Buličiče zváni. Nu což, možná plnili nějaký jiný významný monarchistický úkol předsedy KČ, pana Srba. Kdo ví...?!

     

Vojenský a špitální řád sv. Lazara Jeruzalémského reprezentoval  člen vedení SM, pan Vilém Walter, OSLJ, který k oltáři i od něj důstojně doprovodil i paní Breindlovou s mladíkem v mysliveckém kroji, kteří přinesli svatební sošku JCKV Karla a Zity, která byla po dobu mše svaté vystavena viditelně před oltářem a v závěru mše požehnána otcem P. Šikulou. Místní farnost zaslouží rovněž uznání za to, že při levé straně katedrály byl vystaven panel se svatebními fotografiemi pozdějšího císařsko-královského páru. Tato minivýstavka budila značnou pozornost většiny z asi 200 účastníků pobožnosti a dalších návštěvníků.

     

Členové SM, pánové Dr. Luděk Šubert, Jiří S. Pospíšil, Miroslav Pauřík, Mgr. Zdeněk S. Krejčí, Vilém Walter a Ing. Libor Musil pak pozvali některé z účastníků, paní Dr. Balharovou s kolegyní, pány Moravany, Ing.Tichého a kolegy ze Strážnice na přátelské besední posezení do římsko-katolické misijní restaurace „Živá voda“ pod Petrovem. Paní doktorka Balharová zde přítomné seznámila zajímavým podáním s historií i současností Modlitební ligy. Pan Pauřík pak navázal informací o zaměření a smyslu právě vydaného Moravsko-Slezského historického a duchovního kalendáře na rok 2012, jehož je hlavním autorem. Zároveň umožnil koupi první série výtisků, což vzbudilo žádoucí ohlas i zájem u přítomných. Na jeho tvorbě či vydání se podíleli i další členové SM a je tedy i jedním z výsledků aktivní práce této organizace. Po víc než hodině družné a přátelské besedy k různým tématům se účastníci rozjeli do svých domovů.

      

Sdružení monarchistů vnímalo a vnímá tuto již tradiční událost jako jednu z nejvýznamnějších monarchistických aktivit daného roku v Brně a hodlá v této tradici nadále pokračovat. Byli jsme potěšeni zjištěním, že se právě Brnu dostalo náhodné cti zahájení této říjnové duchovní akce, konané v mnoha dalších místech v celém našem státě. Přestože účast na ní poněkud zaostala za vynaloženým úsilím na její organizaci a propagaci ze strany SM, svůj duchovní účel splnila. Byly navázány kontakty potřebné k dalšímu rozvoji činnosti a aktivit SM při propagaci monarchistických myšlenek na veřejnosti. Nyní již víme, ve kterých společenstvích a u kterých jednotlivců získává pochopení a podporu a na tom lze stavět v budoucnu se značným reálným optimismem.    

 

Dr. Luděk Šubert, Sdružení monarchistů Brno

 

Obrázky naleznete ve webovém albu zde: Mše k uctění památky JCKV Karla I. a Zity Brno 2012

—————

Zpět