Změna na belgickém trůnu

04.07.2013 11:17

 

Belgický král Albert II. ve středu 3. 7. 2013 rezignoval. Monarcha to ohlásil v mimořádném vystoupení v televizi a rozhlase. Abdikuje na státní svátek 21. července. Odchod zdůvodnil svým chatrným zdravím.

 

Devětasedmdesátiletý Albert předá trůn svému nejstaršímu synovi, korunnímu princi Philippeovi. „Je dobře připraven,” řekl na jeho adresu.

 

  korunní princ Philippe

 

Albertova abdikace následuje jen dva měsíce poté, co v sousedním Nizozemsku předala královské žezlo královna Beatrix svému synovi Willemu-Alexanderovi. Panovnici k tomu vedlo přesvědčení, že je třeba, aby zemi vedli mladší.

 

Král Albert II. se narodil 6. června 1934. Na trůn usedl v srpnu 1993 po náhlé smrti svého staršího a bezdětného bratra, který jako král Baudouin I. vládl zemi 42 let.

 

To, že se stal králem, Belgičany tehdy dost překvapilo. Léta byli totiž neoficiálně připravováni na to, že korunu zdědí Baudouinův synovec a Albertův nejstarší syn, princ Philippe.

 

Princ Philippe, vévoda Brabantský, se narodil 15. dubna 1960 na zámku Belvedere u Lakenu v Belgii. Studoval mimo jiné v Oxfordu a Stanfordu, kde absolvoval politické vědy. Složil také několik zkoušek na vojenské akademii. Má kvalifikaci stíhacího pilota, v roce 2004 získal licenci pilota vrtulníku a od roku 2010 je viceadmirálem ozbrojených sil.

 

Vzal si belgickou terapeutku a psycholožku Mathildou d'Udekem d'Acoz (1973). Má s ní čtyři děti: dvě dcery Elisabeth a Eleonoru, a dva syny Gabriela a Emmanuela.

 

Princ je známý svojí plachostí a belgický tisk si v minulosti vznášel otázku, zda by nebylo lepší ho v nástupnictví přeskočit a posadit na trůn jeho dceru Elisabeth, bude-li už v dané chvíli schopná vládnout.

 

V průzkumu provedeném v květnu letošního roku se pouze 25 procent dotázaných domnívalo, že Philippe je připraven vykonávat královskou funkci. Převážně Vlámové mu vytýkají, že je nudný a upjatý a chybí mu srdečnost a rozšafnost jeho otce. – Princ rád čte a pravidelně sportuje.

 

Dr. Luděk Šubert ze Sdružení monarchistů se s následníkem krátce setkal při své návštěvě Belgie a vzpomíná na to takto: „S budoucím novým panovníkem, korunním princem Philipem jsem se osobně setkal v kanceláři vedoucího bruselské katedry vojenské historie. Působil na mě jako fajn chlap, patřičně vzdělaný...“

 

S využitím zpráv ČTK upravil:

Z. S. Krejčí, Sdružení monarchistů Brno

 

—————

Zpět