Zemský svátek Moravy

01.08.2012 21:33

 

Povolání osobností sv. Cyrila a Metoděje na území Velké Moravy, bylo významným státnickým, politickým i náboženským tahem velkomoravského vládce Rostislava, znamenající další rozkvět Velké Moravy. Jejich výjimečnost potvrzuje i svatořečení obou bratří papežskou stolicí. Není tedy divu, že většina moravských patriotů bere tyto světce jako moravské národní patrony - jako protiváhu proti sv. Václavovi (viz Svatý Václave, vévodo české země…) a dalším.

 

Ku příležitosti tohoto svátku organizovalo Sdružení monarchistů v Brně, za organizačního přispění PS Moravané, nepolitický vzpomínkový akt pro osoby, které se neúčastnily akcí na Velehradě, Radhošti i jiných památečních místech Moravy. A proč právě sdružení monarchistů? Odpověď jest jednoduchá – Sdružení monarchistů ctí zemský systém, který byl v Království zemí koruny Svatováclavské životaschopný a funkční po celá staletí. Morava byla velmi důležitá země v daném systému navíc - měla podstatně starší historickou tradici. A také každý vladař, panovník či správce zemský, který je povolán k celoživotní řeholi - službě státu a poddaným, má dva základní pilíře, podpírající svoji vládu na zemi – a tím jest moc náboženská (panovník z Boží milosti) a silová (vnitřní a vnější, chránící zemi a udržující její životaschopnost). Kníže Rostislav coby vládce Velké Moravy jest zářným příkladem již jmenovaného.

Sdružení monarchistů má řadu souvisejících myšlenek společných nejen s pomoravskými, ale i politickými subjekty, se kterými může na společných zájmech spolupracovat. A tato pořádaná akce byla jedním z příkladů úspěšné spolupráce.

Krátce před 16. hodinou se sešli zvaní zástupci pomoravských občanských sdružení k přednesu zdravic i historických projevů, především doc. PhDr, Pernes a dr. Šubert.

Akt zahájil dr. Šubert, včetně moderování celého aktu.

 

 

Poté doc. PhDr. Jiří Pernes, PhD. krátce historicky připomněl příchod C+M na Moravu, se zdůrazněním dnešní potřeby hájit zájmy Moravy v současném státě. Pokračoval Dr. Luděk Šubert charakteristikou vojenských možností obrany Velké Moravy proti útokům Východofranské říše, výzbroj a výstroj armád obou stran, v době příchodu C+M.

Poté následovaly zdravice v pořadí:

 

1) Moravský národní kongres - předseda revizního výboru, Mgr. Ing. Milan Horák;

2) Královský řád Moravských rytířů sv. Rostislava a Kolumbána - kancléř, Ing. Jiří Drápela;

3) Moravská národní obec - předseda, Ing. Jaroslav Krábek;

4) Společnost pro Moravu a Slezsko - předseda, Ing. Zdeněk Tichý;

5) Morava nejsou Čechy ( i Moravskoslezská akademie) - člen , Doc.Ing.Jan Smejkal;

 

     Všichni uvedení připoměli význam svých organizací pro rozvíjení odkazu Velké Moravy i C+M v současnosti a někteří z nich pozvali přítomné na své chystané akce v tomto roce;

 

Závěrečnou zdravici zvaných subjektů za Sdružení monarchistů Brno přednesl člen Řídící rady, Miroslav Pauřík.

 

Zdravice SM na shromáždění 5.7.2012 ke 1149.výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje.

 

 Vážené dámy a pánové, Moravané a přátelé,

 

dovolte mi, abych i já krátce pozdravil naše dnešní společné shromáždění, jménem Sdružení monarchistů se sídlem v Brně.

 

    Dnešní svátek je svátkem nejen státním, ale i moravským zemským a národním. Můžeme být právem hrdi na nezvratitelný historický fakt, že to byl právě panovník Velké Moravy, Rostislav , který oba učené soluňské bratry do naší vlasti pozval, aby zde šířili Slovo Boží v jazyce zdejšímu lidu srozumitelném.

Nejen mocný král Rostislav a svatí věrozvěstové  Konstantin-Cyril a Metoděj, ale všichni naši dávní krajané a předkové, kteří přijali Víru v učení Krista, mají historickou zásluhu na výrazné christianizaci jak rodné Moravy, tak i sousedního Slezska, Čech i Slovenska.

   Ruku v ruce s Vírou šlo i o pozvednutí kulturně-civilizační a v neposlední řadě i politické a hospodářské.Máme být na co hrdi a na čem stavět. Chce to jen, abychom se z minulosti poučili a nejen dnes a tady, ale vždy v budoucnu byli jednotní, svorní a vytrvalí na společné cestě za rozvojem duchovního odkazu našich zemských a národních světců, svatých věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

   Sdružení monarchistů Brno doufá a věří, že všichni společně, ku prospěchu celé vlasti, vykročíme správným směrem a že oslavy 1150. výročí tohoto svátku v příštím roce budou moci být ještě důstojnější a smysluplnější. 

 

K tomu nám všem Dopomáhej Bůh !    

 

Další projevy byly umožněny i zástupcům politických stran, v pořadí:

Křesťanská a demokratická unie-Česká strana lidová - předseda MO Brno, MUDr. Daniel Rychnovský, který vyzvedl křesťanský duchovní odkaz C+M a nutnost ho v dnešním zájmu Moravy soustavně rozvíjet;

Konzervativní strana - předseda MO Brno, RNDr.Svatopluk Kalužík zmínil zájem i úlohu KS podílet se v regionu na připomínání odkazu C+M;

Politická strana Moravané - předseda strany, Ing. Milan Trnka zmínil úlohu C+M svátku pro národní uvědomění Moravanů, jejich evropskou spolupatřičnost a vyzval přítomné k obdobné vzpomínce v příštím roce 1150.výrtočí příchodu C+M na Velkou Moravu (výňatek z projevu):

 

Vážení přátelé,

„…slyšeli jsme zde od zástupců pomoravských občanských sdružení i od představitelů politických stran řadu působivých slov o významu a odkazu svatých bratří Konstantina a Metoděje i krásná vyznání k moravanství. Díky za tato slova..

Vnímal jsem po dobu několika dnů, které předcházely dnešnímu svátku, jak se sdělovací prostředky a takzvaní představitelé společenského života v České republice vyhýbají ve svých reportážích a projevech k cyrilometodějskému výročí užívání slov Morava, moravský ….. Bylo to častokrát až směšné.Obvykle bylo slyšet frázi o počátku „našich“ dějin, o státu prvních Slovanů, o „úsvitu české státnosti“.

Ale svatí Konstantin a Metoděj byli pozváni na území moravského státu moravským panovníkem. Jsou součástí moravské kultury, součástí moravských dějin. Nestyďme se za to, že žijeme na Moravě, že jsme Moravané. Máme svoji historii, svoji kulturu i ekonomickou svébytnost. Učme o tom naše děti a naše vnuky. Učme je lásce k moravské vlasti, hovořme s nimi o hodnotách, které svatí bratři na přinesli. Z Moravy se tyto hodnoty přenášely k sousedním národům. Cyril a Metoděj se stali duchovními spolupatrony Evropy. Snažme se, aby Morava zůstala nezpochybnitelnou součástí evropského kontinentu. I to patří k plnění odkazu našich otců.

Zde zastoupená občanská sdružení s naší politickou stranou postupují v této snaze společně. Po vzoru myšlenek pana Boleslava Bárty se scházíme u „kulatých moravských stolů“, vzájemně si vyměňujeme informace a hledáme možnosti spolupráce. Dnešní setkání k cyrilometodějskému výročí je už prvním výsledkem takové spolupráce.

Pevně věřím, že se v příštím roce uvidíme při oslavě kulatého 1.150 výročí příchodu svatých bratří znovu... „

 


Krátce před 17. hodinou byla akce zakončena s pozváním na Mši svatou do katedrály na Petrově.   

Vlastní vzpomínkový akt v Denisových sadech 5.7.2012 od 16. do 17.hodiny proběhl důstojně, za průběžné účasti 50 – 60 posluchačů - Nad účastí i úrovní tohoto „nultého ročníku“ lze vyjádřit uspokojení. Za Sdružení monarchistů se účastnili Dr. Šubert, a pp. Pospíšil, Pauřík, Walter, Komprda.

Třičtvrtěhodinová mše na Petrově byla zahájena v 17.30 hod. Bohoslužba byla věnována taktéž svatým

Cyrilu a Metoději. Vzhledem k fotografické náplni jsem nebyl schopen zaznamenat bližší podrobnosti.

Nutno taktéž přiznat, že účast věřících naplnila katedrálu tentokrát sotva poloviny, z čehož lze vinit nejen sluníčko, ale i odjezd těch brněnských na „prodloužený víkend“. A na závěr překvapení – poprvé jsem na Petrově slyšel zpívat hymnu „Kde domov můj“ , která mi však nepřipadala sem příslušná… A tak jsem si ji nezazpíval – stejně jako někteří další. Nicméně toto zvláštní překvapení bylo nahrazeno krátce po východu překvapením příjemnějším – na současné konsistoři biskupství se v čerstvém povětří třepetala moravská vlajka…

 

 

 

Miroslav Pauřík

Sdružení monarchistů

Brno

 

—————

Zpět