Zdravice ke konání V. fóra polských monarchistů

23.02.2012 14:02

Naše Sdružení monarchistů s potěšením zaregistrovalo informaci, o konání konference polských monarchistů. Podobné akce vítáme, nejen jako společenské události. Jsou znakem toho, že myšlenka monarchie má mezi lidmi stále své obdivovatele. Nejde v nich přitom o pouhé nostalgické vzpomínky na dávno mrtvé časy, ale o diskusi nad reálnou alternativou vůči republikánskému zřízení v demokratickém státě. Monarchie je myšlenka univerzální, proto ve spolupráci s polskými monarchisty nevidíme žádnou názorovou překážku. Naopak v ní vidíme možnost se vzájemně obohatit o názory a koncepty. A jednota je koneckonců tou nejlepší tradicí, která byla v zemích Koruny české vždy zdůrazňována. Ať už se jedná o pověst o knížeti Svatoplukovi a třech prutech nebo o heslo posledního vládnoucího rodu Habsbursko-Lotrinského, které znělo Viribus Unitis - Spojenými silami.

Jediným problémem se stala fyzická vzdálenost, kterou jsme se rozhodli překonat alespoň elektronickou cestou a zaslat jednání naši zdravici.

 

 

k rukám Jana Skowery

Zdravice jednání V.fóra Monarchistów Polskich

Ladek Zdrój, 23. - 26.02.2012

 
Vážení kolegové, polští monarchisté,
 
           dovolte nám, představitelům a členům Sdružení monarchistů se sídlem v Brně, abychom pozdravili Vaše jednání a ze srdce mu popřáli úspěch.
Z Vašeho programu je zřejmé, že se na vysoké úrovni odborné a velmi vážně zabýváte objasňováním závažných a zajímavých problémů bohaté historie Polska
i problémy obecně teoretickými, jako je nejen hospodářská výhodnost monarchie.
           V naší historii máme mnoho společného. Byla období, kdy jsme byli společným státem, měli jsme i několik společných panovníků, společné přátele i spojence a rovněž tak společné nepřátele. Naše národy jsou si blízké také velmi podobným jazykem, umožňujícím a usnadňujícím vzájemné dohody a porozumění. Obnova monarchie v obou našich státech není možná bez získání podpory veřejnosti k této zásadní změně, a ta je možná pouze za předpokladu, že my, monarchisté, budeme schopni a dobře vyzbrojeni věcnými argumenty, přesvědčit veřejnost o výhodnosti této změny.
           Program Vašeho jednání svědčí o promyšlenosti Vaší přípravy na plnění úkolů a cílů, které si vytyčujete. Jsou velmi blízké a podobné těm našim.Budeme Vám velmi vděčni, když s námi navážete kontakty vzájemné a oboustranně výhodné spolupráce a zašlete nám k účelnému využití materiály z tohoto jednání.
           Jsme nepolitickým, občanským Sdružením monarchistů, působícím na území Moravy, Čech a Slezska. K navázání věcných a přátelských vztahů mezi naším Sdružením a organizacemi polských monarchistů Vám zasíláme naše kontaktní adresy, s pevnou vírou v budoucí plodné vzájemné vazby.
           Přejeme Vašemu jednání Boží Požehnání úspěchu a všem polským kolegům monarchistům také pevné zdraví, vytrvalost a trpělivost v naší společné a nelehké práci.
 
            S pozdravem VIVAT REX !
 
           Jiří S.Pospíšil                        Miroslav Pauřík                   

  kancléř Sdružení monarchistů   správce Sdružení monarchistů  

         Dr.Luděk Šubert

představený Sdružení monarchistů
               

                                                       
                                                          
                                              
 


Dáno v Brně, dne 20.2.2012.

—————

Zpět