Z XII. tematické středy Sdružení monarchistů Brno

21.05.2014 21:38

 

XII. tematická středa Sdružení monarchistů Brno se konala 21. května 2014 na obvyklém místě v Klubu zastupitelů města Brna. Tématu Evropské monarchie po 1. a 2. světové válce se zhostil Ing. Miloslav A. Fryščok. Snad všechny překvapil šíří tématu, které pojal přímo celosvětově. Jakoby z rukávu sypal, kde kdy byla nějaká monarchie, kdy skončila, kdo tam vládl a co měl na svědomí, prostě spoustu detailů ze známých i přímo exotických krajin včetně Afriky a všech koutů Asie.

 

Posléze dospěl k současnosti, konstatoval, že v hodnocení zemí se spokojeností občanů s vládou a svou situací převažují kupodivu i dnes monarchie. Zmínil rozmanité tematické podrobnosti i z okolních zemí naší republiky, například pozoruhodný zájem o monarchismus v Srbsku, Černé Hoře, Maďarsku, Bavorsku, ba vůbec v Německu prý průzkum veřejného mínění ukázal dvacetiprocentní zájem o obnovu monarchie, a to s převahou u mládeže. Různými zajímavostmi a podněty přispěli další účastníci, zejména dr. L. Šubert a Božej Urbanský.

 

Je možno shrnout, že tematická středa byla velmi zajímavá a zdařilá. Účast byla velmi dobrá, přednášková místnost se celá zaplnila zájemci.

 

 Přednášející ing. Fryščok, vedle dr. Šubert

 Začátek přednášky, všichni to zatím nestihli včas

 

 

Text a foto: Z. S. Krejčí, Sdružení monarchistů Brno

 
 
 

—————

Zpět