XVI. tematická středa Sdružení monarchistů Brno

21.01.2015 22:04

Ve středu 21. ledna se konala první tematická středa Sdružení monarchistů Brno v tomto roce, celkově v pořadí již šestnáctá. Ing. Miloslav Alexej Fryščok přednášel na téma Ferdinand V. Dobrotivý – císař, král a člověk.

 

Program začal v 18 hodin úvodním slovem lektora. Brilantním přednesem se spoustou faktů objasnil skutečnou osobnost posledního korunovaného českého krále. Vyvracel falzifikace o jeho duševní zaostalosti. Upozornil sice na genetickou rodinnou zátěž (v tehdejší době ovšem o genetice neměli ponětí), která byla zřejmě příčinou jeho nemoci, nicméně jako člověk byl Ferdinand V. vzdělaný, ovládal několik jazyků, hrál na hudební nástroje, absolvoval diplomatické návstěvy a jiné události, například náročnou korunovaci v Praze – zde jako zajímavost lektor uvedl, že při vlastní korunovaci se ukázala koruna jako malá pro jeho hlavu, takže arcibiskup si s ním vyměnil latinsky několik slov a Ferdinand dle této domluvy pozvedl hlavu (což bylo proti obvyklému chování v této situaci), a to umožnilo korunu nasadit. Zajímal se také velmi o zemědělství a zemědělskou techniku a později tyto znalosti, již na odpočinku, uplatnil s výbornými výsledky v hospodářství, což například umožnilo jeho velkorysý dar městu Praze – 450 tisíc zlatých. Zajímal se i o obyčejné lidi a choval se vůči nim laskavě. To vše vypovídá o této historické osobnosti daleko víc než nějaké nezaručené anekdoty. Přednášející uvedl mnoho podobných zajímavostí a faktů a uvedl tak obraz Ferdinada V. do mnohem příznivějšího světla, než jak ho představují obvyklá klišé.

 

Po 19. hodině Dr. Luděk Šubert, který měl na starosti koreferát, k danému tématu již ani, jak sám sdělil, neměl mnoho co dodat. Program byl posléze zakončen živou diskusí.

 

Účast na tematické středě byla vysoká, bohužel na začátku nebyla volná obvyklá místnost a přítomní se museli spokojit s menší prostorou náhradní. Bylo nutno tam ještě po začátku přidal stoly a židle, vybavení nábytkem všem zájemcům o přednášku nestačilo. Asi po čtvrthodině se všichni konečně mohli přemístit do obvyklé místnosti, kde bylo přece jen volnější a příjemnější prostředí.

 

Tematickou středu lze hodnotit jako mimořádně úspěšnou, jak co do kvality přednášky, tak i účastí zájemců.

 

Text a foto:

Z. S. Krejčí

Sdružení monarchistů Brno

 

 

  Ing Fryščok

 

  Pohled na účastníky

  Sličné posluchačky

 

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět