Vzpomínka na významného vědce

27.04.2014 09:26

 

Televize i jiné sdělovací prostředky po delší době zařadily do vysílání pořady a články o jednom z našich nejvýznamnějších vědců – Otto Wichterle, vědec moravského původu, který již spí věčným spánkem v náručí své rodné Moravy, a to po rušném a především velmi aktivním životě, kdy z důvodů profesních a snad i jiných žil i mimo Moravu. 

 

Patřil ke generaci, která svými vzpomínkami sahala hlouběji do minulosti než generace dnešní včetně touto generací absorbovaných vzpomínek rodičů a prarodičů.

 

Potěšilo mě, že televizní pořad upozornil na skutečnost, že u nás před rokem 1918 bylo obyvatelstvo k Rakousku Uhersku nejen loajální, ale podporovalo toto soustátí. Snad až na nějaké výjimky. Jím vyslovený názor je i v souladu s mým laickým názorem, že lidé u nás ani tak nevítali vznik nové Československé republiky, jako se těšili z konce války nesmírně kruté, války s obrovskými počty obětí. 

 

Radost tady sice byla, ale objevila se až jako průvodní jev něčeho nového, do čeho lidé začali vkládat své naděje – jako do nových věcí začasté.

 

Osobně zániku RU lituji. Za co jsem však I. republice přece jen vděčná je, že ukázala, že slovanská část populace u nás není o nic méně schopná než ta germánská. A nebyl nikdo, kdo by si to až do nástupu Hitlera k moci troufl zpochybnit. Čechoslováci včetně Moravanů, měli výbornou pověst po celém světě.

 

Bohumila Jandourková

 

Více informací třeba zde:

Otto Wichterle – Wikipedie

Vynálezce kontaktních čoček 

—————

Zpět