VIII. tematická středa Sdružení monarchistů Brno

21.11.2013 09:25

 

Konala se v oznámeném termínu a místě, tedy 20. listopadu 2013 v Klubu zastupitelů města Brna. Přednášel Dr. Luděk Šubert na téma Zabili nám Ferdinanda, vyhnali jsme Karla, a tak máme, co jsme chtěli... Věnoval se osobnostem arcivévody Františka Ferdinanda d' Este a JCKV Karla I. Rakouského. Zmínil se o jejich vzdělání, zaměření a působení, jejich vzájemných vztazích, zabýval se především vojenskou situací monarchie na prahu I. světové války i během ní. Přednáška obsahovala mnoho zajímavostí a různých souvislostí, jak je u přednášejícího obvyklé. Reagoval na občas vznášenou kritiku vůči Karlu I. Zdůraznil obtížnost situace za války a vlastně nemožnost více vykonat, což kritikové nezohledňují. Tématem byl také atentát v Sarajevu. Objevily se prý teorie, kdo všechno mohl mít na smrti arcivévody Františka Ferdinanda zájem. Bylo zdůrazněno, že jde o sice zajímavé, avšak o nedoložené spekulace, vycházející pouze z principu, komu to mohlo posloužit. Na téma přednášky viz úvodní článek zde.

 

Po přednášce se rozvinula živá diskuse, při níž se ukázal zájem a dobré znalosti některých posluchačů. Například byl vysloven názor, že Karel I. neměl převzít velení armády, protože riskoval svalení všech neúspěchů na svou hlavu. Proti tomu zazněla námitka, že naopak měl výborné vojenské vzdělání, osvědčil se s nimi na italské frontě a vlastně monarchie neměla na tuto pozici nikoho lepšího.

 

Ůčast na tematické středě byla vysoká, 18 účastníků zcela zaplnilo místnost. Hodnotit ji lze pro shora uvedené velmi příznivě.

 

Z. S. Krejčí

Sdružení monarchistů Brno

 

—————

Zpět