Veteránské Tuřany 2013

14.11.2013 11:15

Veteránské Tuřany 2013

 

 

 

 

V návaznosti na nedělní Vojenské dušičky na Ústředních hřbitovech v Brně, se v pondělí 11. 11. 2013 v Brně-Tuřanech konala již tradiční vzpomínková akce ke Dni veteránů. Kolem 16. hodiny se na Tuřanském náměstí, na parkovišti před rodným domem armádního generála Ludvíka Krejčího začali shromažďovat uniformovaní účastníci akce, kterou ve spolupráci s místním obecním úřadem již řadu let realizují členové společnosti Odkaz legionářů, o. s., spolu s Kluby vojenské historie. V počtu odhadem třiceti až čtyřiceti reprezentantů ve vojenských stejnokrojích zde byli k vidění vojáci v rakousko-uherských c. k. polních uniformách, německé císařské armády, Brněnského městského střeleckého sboru, legionáři v ruských uniformách, ženská zástupkyně i několik mužů ve stejnokrojích druhoválečné British Army včetně důstojníka v uniformě královského letectva RAF, rudoarmejci i vojáci Rumunské královské armády, i důstojník a vojáci 1. čs. armádního sboru. Místní policii zodpovědně vypomáhala s udržením pořádku jednotka c. k. polního četnictva.

 

Oproti loňsku jsem nezůstal osamocený v současné uniformě důstojníka AČR ve výslužbě a dostavil se i skutečný novodobý veterán v uniformě plukovníka pozemního vojska ze sousedních Chrlic, jemuž se omlouvám za nepodchycení jeho jména, a kapitán letectva Václav Hůrka. I když jde o posun, oproti loňsku, tak stále tato akce zůstává mimo potřebnou pozornost velení brněnské posádky a zástupci AČR tu fungují jako neoficiální soukromí „roční dobrovolníci“ při její reprezentaci...

 

Krátce po 16. hodině, za účasti člena ruského konzulátu, členů obecního zastupitelstva a pár desítek místních občanů a dítek s lampiony, nastoupilo ono pestré minivojsko, pod velením německého císařského  generálmajora Radima Dufka, před rodný dům generála Krejčího. Krátký průřez životem tohoto našeho generála přednesl předseda Odkazu legionářů o.s., pan Ing. Miloslav Alexej Fryščok. I k mému nemalému překvapení uvedl, že Ludvík Krejčí od roku 1914 do svého zajetí v Rumunsku v roce 1917 působil velmi úspěšně jako nižší důstojník a velitel roty c. k. armády a byl i několikrát vyznamenán, dokonce medailí „Signum Laudis“. V Rusku byl kontaktován legionáři a pro své vojenské schopnosti rostl i v legiích ve funkcích a hodnostech. Až do své smrti v roce 1972 měl velmi pohnutý, většinou však osudově smutný život neoblíbence obou totalit. 

 

Po krátkém projevu zástupce ruského konzulátu se vojsko spořádaným pochodem, následováno občanstvem, přesunulo do asi 200 metrů vzdáleného parčíku mezi chrámem Zvěstování Panny Marie a Kaplí padlých. Před nastoupeným vojskem a protistojícím občanstvem přednesl krátké, ale obsažné sváteční slovo na téma veteráni, hauptman Brněnského městského střeleckého sboru, kolega Pavel Hofmann. Ing. Fryščok vzpomenul stejně jako předchozí, i padlé od třicetileté války po současnost a u každé skupiny paní Zuzana Nathanielová krátce pietně zazvonila zvonečkem. Ruský vicekonzul pak položil věnec v Kapli padlých a celý akt byl zakončen čestnou salvou a malým ohňostrojem.

 

Interiér Kaple padlých stojí za krátkou zmínku, protože oltářík je ozdoben c. k. praporky a mezi nimi je portrét našeho posledního panovníka, blahoslaveného JCKV Karla I. Rakouského. Na zdi mezi dvěma deskami se jmény a daty padlých tuřanských občanů je větší portrét JCKV Františka Josefa I. Velmi důstojné místo k uctění památky všech padlých, bez rozdílu.

 

Po přesunu na nedalekou místní radnici následoval krátký kulturní program žaček místní školy. Zahrály nám a zazpívaly směs lidovek a velmi umně secvičený a upravený slavný Sbor židů z Verdiho Nabucca. Při chutných jednohubkách a chlebíčcích, kávě i čaji, se rozproudila neformální diskuze směřující rovněž k možné spolupráci v roce 2014, kolem akcí ke 100. výročí zahájení 1. světové války. S podílem Sdružení monarchistů Brno naši partneři najisto počítají, což nás nejen těší, ale i zavazuje. Ostastně vedle mě zde bylo SMB zastoupeno i řadou našich korespondenčních členů, kolegyněmi Ilonou Majtnerovou, Zuzanou Nathanielovou a kolegy Pavlem Hofmannem, Božejem Urbanským a Vladimírem Vystrčilem. Všichni od shora zúčastnění mají na zdaru i letošního vzpomínkového aktu větší či menší, ale záslužný podíl a patří jim za to zasloužené uznání a poděkování.

 

 

 

 

Text: pplk. letectva v.v. Dr. Luděk Šubert

Sdružení monarchistů, o. s., Brno

 

Foto: M. Šťastný

Odkaz legionářů, o. s.

Fotografie naleznete ve webovém albu zde

—————

Zpět