Vernisáž a zahájení výstavy Jan Adam I. z Lichtenštejna

18.04.2012 13:11

    Zámek Mikulov, 31.3.2012 - Pestrá modelace Pavlovských vrchů, proslulých květenou, krasovými jevy s dominantami Stolová hora, Turold a Svatý kopeček vytváří Mikulovu jedinečné prostředí. Na jednom z vrchů byl postaven mikulovský hrad, později přestavěný v renesanční zámek.

 

    První počátky se datují na konec 11. stol. kdy bylo potřeba zabezpečit zemskou hranici. Po roku 1249 hrad s okolními statky přešel do rukou Lichtenštejnů, odkdy se doposud zachovaly pozoruhodné zbytky raně gotického hradu. Lichtenštejnové hrad vlastnili až do roku 1560, kdy jej prodávají Kerecsényiům. Poté jako odumřelé léno je Maxmiliánem II. postoupeno panství Adamu z Dietrechštejna, který se r. 1575 stává jeho vlastníkem. Rod Dietrichštejnů tento skvost vlastnil až do roku 1945.

 

    Na pozvání PhDr. Marka Vařeky se vedení Sdružení monarchistů účastnilo slavnostního zahájení a vernisáže této výstavy. Těsně před 16. hodinou dorazila i ústřední postava JKJ Hans Adam II. v.u.zu Liechtenstein se svou manželkou kněžnou Marií Aglaë, hraběnkou Kinskou. Vedle VIP osob a křesťanského řádu, který knížecí pár podporuje, nelze nevzpomenout i přítomnosti zástupce rodu Habsburků.

Vernisáž byla zahájena v bývalé jízdárně (předtím míčovna) úvodní řečí PhDr. Marka Vařeky, včetně přivítání knížecího páru. Poté se již ujal slova JKJ Hans Adam II. :

Můj otec mě nechal pokřtít jménem Jan Adam II. a odmalička mi vštěpoval, že můj předek Jan Adam I. byl vynikající obchodník. Proto jsem také musel jít studovat národohospodářství, abych postavil rodinný majetek zase na nohy,“ řekl lichtenštejnský kníže Hans Adam II. v sobotu v mikulovském zám­ku…. Hostům na vernisáži se kníže omluvil, že je nemůže jako jeho otec oslovit v češtině, protože vyrůstal v Lichtenštejnsku. Přetrvávající vztah k domovu předků ale podle něj potvrzuje i to, že jeho nejstarší vnuk, který zdědí knížecí titul, dostal jméno Josef Václav. Břeclavskému deníku poskytl vládce Lichtenštejnska Hans Adam II. v Mikulově exkluzivní rozhovor. Dále viz https://breclavsky.denik.cz/zpravy_region/lichtenstejnsky-knize-navraceni-majetku-ano-ale-bez-soudu-20120401.html

 

    Po úvodních řečích výše jmenovaných pronesli své projevy i ing. Marek Juha, reprezentant nadačního fondu Vranov, zástupce moravského hejtmana a Ing. Pavel Juřík. Téměř hodinový úvod byl doprovozen zpěvy sopranistky Vařekové.

Při odchodu ze sálu se vyjímečně podařilo zástupci Sdružení monarchistů Miroslavem Pauříkem předat JKJ malou pozornost, včetně představení řídící rady Sdružení monarchistů, která se akce zúčastnila. (Dr. Šubert, Jiří S. Pospíšil a J. Komprda). Malou perličkou byl i vzájemný úsměv při prohlížení fotografií z audience ve Vaduzu v září 2011, které byly součástí zpracovaného balíčku. Nutno přiznat, že náš úspěšný pokus nebyl ojedinělý. JKJ každému z darujících věnovala malou chvilku pro rozhovor za přítomnosti tlumočnické asistence. Při této příležitosti podepsala i několik exemplářů své knihy „Stát ve třetím tisíciletí“.

Dále již návštěvníci pokračovali sami. Do jiných částí (Gajdošův sál a sál předků), kde byla výstava instalována. Při vchodu do expozice byla nabídnuta účastníkům sklenička vína, která mimochodem JKJ taktéž chutnala. Mezi exponáty byly především obrazy, a roucha kněží, dále pak několik palných zbraní, kopie řádu Zlatého rouna z Vranova u Brna, numismatické exponáty atd. Zajímavým exponátem byly i Dietrichsteinské sáňky, vystavené ihned při vstupu pod plakátem titulu výstavy

 

Jan Adam I. z Liechtensteina

 

(1652 – 1712)                                                                        ekonom, politik a mecenáš

 

    Výstava zajímavá, poučná. A jak to tak bývá, opět se sešla řada přátel monarchistů nejen u prohlídky, ale i k pozdějším rozhovorům a dalším vzájemným seznámením. Jednou z těchto osob byl i zástupce polských monarchistů pan Lech Jan Skowera, který přijel na pozvání „korunníka“ MVDr. Jirky Čížka.

    Závěr patřil drobnému občerstvení a malé ochutnávce vín z mikulovské produkce.

Dvouhodinový, příjemný zážitek byl zakončen individuální prohlídkou zámeckého exteriéru, odpočinku v restauracích a výměně bezprostředních dojmů. Návštěva Mikulova byla zakončena kolem půl desáté večerní přátelským rozloučením.

    A celkový dojem? Nelze se ubránit obdivu k prozíravosti, myšlení a snah někdejší šlechty, jejichž výsledky se projevují dodnes a jsou předmětem zájmu nejen laické, ale i odborné veřejnosti. A tak se můžeme jen těšit na akci další, která bude pořádána 16.6.2012 ve Vranově u Brna, ku příležitosti 300.-letého výročí úmrtí této vyjímečné osobnosti.

 

Miroslav Pauřík

Sdružení monarchistů

BRNO

 

 

Popis k obrázkům: Průvodní plakát výstavy, dary SMB pro JNV Hanse Adama II.

 

 

 

—————

Zpět