Velkovernisáž na zámku ve Slavkově u Brna

28.03.2014 10:10

 

Konala se  27. 3. 2014. Naprostá většina z asi 300 přítomných včetně správy zámku se shodla na tom, že něco podobného dosud neviděla a nezažila. Nebylo divu, protože šlo o hromadnou vernisáž hned několika velmi zajímavých výstav, jimiž byla otevřena letošní zámecká sezona na tomto slavném sídle rodu Kouniců. Zástupci Vojenského a špitálního řádu svatého Lazara Jeruzalémského, vedeni samotným velkopřevorem moravsko-slezské složky řádu, urozeným panem PhDr. Ludvíkem, hrabětem Belcredi, Dr. Markem Vařekou a dalšími členy, zde prezentovali výstavu o historii i současnosti nejvýznamnějších rytířských řádů, převezenou sem z Hodonína. Ta je umístěna v přízemí budovy, v místnostech proti zámecké pokladně. Společnost Po stopách Lichtenštejnů, zastoupená pány Mgr. Martinem Číhalíkem a Ing. Markem Juhou otevřela výstavku Vojenství Lichtenštejnů. Tu lze nalézt v bývalých hospodářských budovách u zadní vstupní brány do Čestného dvora. V dalších prostorách hlavní zámecké budovy jsou pak ještě výstavky z činnosti výtvarnice a spisovatelky Ivy Hüttnerové, která si ji velmi vtipně uvedla sama. Dále byly prezentovány i výstavky fotografií jednoho mladého fotografa či výstavka sklenářské práce.

 

 

Vedení zámku umně spojilo zahájení prezentace zmíněných expozic v jeden celek. Proto ta nebývalá účast, kdy hlavní Sál příměří, se skvělou akustikou, doslova praskal ve švech. Kulturní vložku zabezpečili tanečním a hudebním vystoupením děti z jedné školy. V okolním šumu jsem bohužel přeslechl jméno souboru a jejich školy. Od 16. hodiny necelou hodinku trvaly úvodní prezentace a pak jsme si s kolegou Petrem Tichým šli prohlédnout především úvodní dvě zmíněné expozice. Stihli jsme prohodit i pár slov s výše jmenovanými zájmovými kolegy. Pana hraběte například zajímalo, proč na naši loňskou říjnovou mši dostal pozvánku tak pozdě, tak jsem mu to vysvětlil. Řekl nám, že letošní podzim nebude mít tak nabitý, tudíž na něho máme pamatovat s včasnou pozvánkou. Setkali jsme se tam i s mnoha dalšími známými, třeba s paní Dr. Marcelou Horákovou z Československé napoleonské společnosti, s Brněnskými ostrostřelci Pavlem Hoffmanem a Frantou Kopeckým, kteří jsou i našimi korespondenčními členy. Mnohonásobným reprezentantem tam byl kolega Vilém Walter za napoleonisty, Lazariány i vedení SMB.

 

Byla to tedy velmi zajímavá akce, nejen z hlediska jejího obsahu, ale i kontaktních rozhovorů, kde jsme se my zástupci vedení SMB rozhodně neztratili. Vřele s kolegy Vilémem a Petrem doporučujeme co nejdřív zámek Slavkov navštívit a jmenované expozice si prohlédnout.

 

Dr. Luděk Šubert

Sdružení monarchistů Brno 

—————

Zpět