Vaduzský pirát

13.02.2013 15:37

 

Parlamentní revoluci zažilo první únorovou neděli alpské knížectví, kde loni v plebiscitu nedovolili obyvatelé omezit nadřazenost kníže pána nad zemským sněmem a vládou. Na stabilitu a klid myslí obyvatelé Lichtenštejnského knížectví totiž na prvním místě. Je jich 36 tisíc (tolik voličů má Praha 1) a jenom v Kataru mají podle statistik OECD vyšší roční příjem na hlavu. Kdo z Evropanů nemá v knížecí části Alp konto, nepatří doma ke smetánce – a ze správy cizích majetků mají horalé obživu. Když se dostali v posledních třech letech pod velký mezinárodní nátlak, aby ve svých bankovních předpisech omezili možnosti praní peněz a daňových úniků, začaly se poměry v knížectví měnit. 

 

Aby byl klid i v dvaceti pětičlenném sněmu, opatřili se poddaní pod vaduzským zámkem volebním zákonem otevírajícím dveře jen stranám, které získají nejméně osm procent hlasů. Šedesát let se střídají v čele vlád (které může kníže Hans Adam II. kdykoli sesadit) lidé z Vlastenecké unie (VU; nyní 8 poslanců) nebo Pokrokové občanské strany (FBP; nyní 10 poslanců) a spřádají velké koalice. Tentokrát získává premiérské křeslo vůdce FBP a policejní šéf ve Vaduzu, knížecí rada Adrian Hasler (59). Lichtenštejnci ze svých „velkých“ stran však najednou příliš nadšení nejsou. Levicově naladění zelení dostali jedenáct procent hlasů a tři mandáty a strana Nezávislých (OU) dokonce patnáct procent čili čtyři poslance, ačkoli šla do voleb poprvé. „Říkal jsem si, asi tam mají někde chybu,“ odpovídal nevěřícně do kamer lídr Nezávislých Harry Quaderer (53), který předloni odešel z VU. Finanční manažer a spolumajitel správcovské společnosti poslancoval od roku 2005 a po zkušenostech v politice postavil svou volební kampaň na pouhé kritice etablovaných stran, aniž Lichtenštejnce obtěžoval vlastním programem. 

 

Také dával všem vědět, že DU ani není žádnou partají, jak zdůrazňoval loni v listopadu, když s hnutím startoval. V situaci, kdy země má poprvé po půl století schodkový rozpočet a kdy hrozí zvyšování daní, má vaduzský „pirát“ Quaderer v politice šanci.

(Igtt, Týden 7/2013) 

—————

Zpět