Tradiční mše svatá

04.11.2012 15:01

 

Stalo se již tradicí, že v Brně v petrovské katedrále v předvečer sňatku JCKV bl. Karla I. Habsbursko – Lotrinského se Zitou Bourbon – Parma je s organizačním přispěním sloužena první z celé série mší za tohoto blahoslaveného, posledního markraběte moravského, vévodu slezského, krále českého, císaře rakousko – uherského etc. Tentokrát byl z kalendářních důvodů termín určen s větším předstihem (Sňatek 21. 10. 1911).

Již od 17. hodiny se začali před konsistoří scházet členové historických spolků, organizací a dalších sdružení ke společnému setkání v Domu Páně.

Hlasem zvonů a poté zvonci byla zahájena v pořadí již čtvrtá mše, v jejímž úvodu přivítal 4. kanovník Královské kapituly brněnské d.p. ThLic. Petr Šikula iniciátory, tedy Sdružení monarchistů Brno, dále Královský řád Moravských rytířů Sv. Rostislava a Kolumbana, zástupce křesťanských sdružení, historických vojenských a četnických celků, jakož i řádové řeholnice, řeholníky a širokou veřejnost.

Vedle obvyklých součástí každého bohoslužebného obřadu bylo především oslovující kázání, kde na životních postojích a skutcích bylo zdůrazněno jeho sociální cítění, hlubokou víru coby inspiraci pro dnešního člověka. (Úplný text zveřejníme po souhlasu celebrujícího ku vhodné příležitosti). Část myšlenek lze najít i v Novéně k blahoslavenému Karlovi Rakouskému, kterou v roce 2009 přeložila MUDr. Balharová.

I přes polovinu zaplněnosti katedrály se k přijetí Těla Páně utvořila úctyhodná fronta, což bylo znamením především návštěvy lidí věřících.

Po závěrečném požehnání zazněla v plné kráse a velebnosti mistrně instrumentálně podaná hymna „Zachovej nám Hospodine…“

Jest nám i potěšením, že tradičně pořádané mše jsou určitým oživením a zpestřením životaběhu brněnské kapituly, jak nám prezentoval jistý nejmenovaný zdroj.

Přátelská setkání před i po akcích podobného typu jsou oboustranně prospěšná, a není tajemstvím, že jsou jedny z nejvýraznějších impulsů neustále rozvíjející a rozrůstající se úspěšné spolupráce za čež bezpochyby vděčíme i přímluvám blahoslaveného Karla. A nakonec i my všichni doufáme v jeho brzké svatořečení… Závěrem upozorňujme na 2. doplněné vydání knihy od Josefa Pejřimovského:

 

Blahoslavený český král císař Karel I. z domu Rakouského“

 

MODLITBA K BLAHOSLAVENÉMU KARLOVI

 

Blahoslavený císaři Karle,

Ty jsi ve svém životě přijal nesnadnou službu

panovníka i tíživé úkoly jako pověření od Boha

a svěřoval jsi všechno své myšlení, rozhodování

a jednání Trojjedinému Bohu.

 

Prosíme Té, přimluv se za nás u Boha a vypros

nám důvěru a odvahu i v nejtěžších situacích na-

šeho života, abychom neklesali na mysli, ale aby-

chom věrné následovali Krista.

Vypros nám milost, ať jsou naše srdce přetvo-

řena podle Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Pomáhej

nám, abychom se soucitem a s odhodláním pomá-

hali chudým a potřebným a neohroženě usilovali

o pokoj doma i ve světě. At naše životy v každé

situaci s důvěrou vkládáme Bohu do rukou, aby-

chom mu mohli patřit a k němu dojít jako Ty,

skrze Krista, našeho Pána.

 

 

Miroslav Pauřík

Člen řídící rady

Sdružení monarchistů

—————

Zpět