SETKÁNÍ V SRPNU... na Plumlově…

19.08.2013 19:32

 

Výjezdní porady vedení sdružení monarchistů mají být pravidelným zpestřením práce tohoto sdružení. Proti standardním poradám jsou tyto výjezdy doplněny zajímavou exkurzí či neformálním posezením, setkáním s příznivci atp.

 

Den 9. 8. 2013 byl druhý historický den tohoto typu pod vynikající organizační a logistickou režií p. B. Frelicha a jeho paní, která se s nonšalantností sobě vlastní ujala pohoštění při návštěvě „Frelichšteinu“ v Prostějově tří brněnských hostů (Luděk Šubert, Jiří S. Pospíšil a Miroslav Pauřík), na kterých se podepsalo nejen vedro (především M. Pauříkovi), ale i jednání s bohatým tematickým obsahem.

 

Přiznám se, po době osobně povinné služby nejbližšímu a po dodržení šestitýdenní piety jsem uvítal možnost shledání se se svými blízkými a udělat si další schůzku s „Liechtensteiny“ – tedy stopami jejich působení na Moravě.

 

Po přesunu do Prostějova nás již očekával v půl jedenácté kolega Frelich, který nás přesunul na Plumlov. Cestou upozornil na některá současná regionální negativa, která nepříznivě ovlivňují turistiku a rozvoj mikroregionu Plumlovsko.

 

Po jedenácté hodině jsme se prošli městem a na doporučení našeho průvodce jsme poobědvali v restauraci „U Páclů“. Všichni s uspokojením kvitovali dobrou kuchyni za solidní cenu a tekoucí Gambrinus. Jenom kuřákům chyběla k dokonalému  zážitku cigareta

 

Návštěva Plumlova pokračovala tou nejkrásnější částí. Prohlídkou I. nádvoří a poté kompletní prohlídkou vysokého zámku s odbornými výklady kastelána P. Zástěry a B. Frelicha. Jako VIP hostům nám byla věnována zvláštní pozornost a časová flexibilita kastelána. Přibližně dvouhodinová prohlídka všech podlaží byla zakončena vstupem na polokruhovou baštu jako pozůstatek původního hradu, sloužící jako vyhlídková, umožňující krásný pohled na krajinu a Podhradský rybník v podzámčí a zvláště na lesy, jež jsou v současnosti ve vlastnictví Armády ČR coby výcvikový prostor.

 

O historii a realizaci zámku pod Liechtensteinskou taktovkou by se dalo psát hodně dlouho, a při návštěvě tohoto nedokončeného skvostu je možnost zakoupit si podrobné informační materiály i suvenýry včetně dárkových balení liechtensteinských vín z wilfersdorffského regionu a sklepů. O zvláštnosti tohoto stavebního komplexu a výjimečnosti upozorňuje i leták se sloganem: „Projděte se staletími na jediném místě

 

  Rozmluva návštěvníků s kastelánem p. Zástěrou

 

Zámek má šest podlaží, do kterých lze vystoupat po velmi mírných schodech a jeho hlavní zvláštností je skutečnost, že přes svoji nedostavěnost byl v provozu až do doby nedávno minulé, přičemž se zachovaly stropní barevné malby a štuky. Zámek má několik zajímavých dočasných expozic, kterými jsou současně instalovaná prodejní výstava Sáry a Jana Saudkových, dále olejomalba od Reona Argondiana, trvalá expozice klavírů z přelomu 19. a 20. stol.  a instalované církevní ornáty. Vnímavému pozorovateli určitě neuniknou na zdech exponáty palných a chladných zbraní, lovecké trofeje vysoké na mezipatrech, jakož i torzo hodinového stroje na přízemí. Při prohlídce zámku určitě každý projde společenskou místností, která je využívána ke společenským akcím. Nám bylo však popřáno nahlédnout i do oněch nedostavěných prostor, ze kterých je patrný i konstrukční, stavební i realizační profil, který dokladuje skutečnost, že tato stavba je pozoruhodným unikátem, zasluhujícího si pozornost evropských fondů. Závěrečná prohlídka patřila vyhlídce na polokruhové baště, jak již bylo psáno výše. Přiznám se – po několikerém propocení svého trika jsem měl sto chutí seběhnout dolů a vyzkoušet rozkoš chladivé plumlovské vody.

 

Po rozloučení s kastelánem panem Zástěrou jsme prošli kolem podia, kde právě umělecká skupina dělala zkoušku pro večer, vyzkoušeli nekuřáckou hradní kavárnu, která v prvním patře vedle kávy voněla i vůněmi Orientu, bylin a někdejších apoték. Hlavní část jednání byla započata v konírně kolem druhé hodiny, za přítomnosti stínu, slabého průvanu, cenově příjemné vychlazené 10 stupňové Černé Hory a ku všeobecnému uspokojení kuřáků i popelníky, což bylo příjemným životabudičem a stimulátorem všech. Řešení pracovních záležitostí bylo zahájeno v podstatě již dopoledním nástupem do autobusu, pracovní část probíhala etapově po celý den, které bylo všeobecně úspěšné a příjemnou tečkou bylo závěrečné posezení a dokončení na „Frelichštejně“ v Prostějově ve stinném zahradním přístavku, obklopeném dokonale posečeným trávníkem s bazénem a rybníkem, ve stínu statného ořechu. Zvukový kolorit doplňoval malý knírač, který suploval kvákání velkých žab, které patrně prchly do studenějších vod chráníce se před hrozným vedrem Pán a paní domácí dokonale prezentovali hanáckou pohostinnost a upřímné přátelství s vlídným úsměvem a tváří, připomínající sluníčko, dávající sílu dozrávání obilným klasům

 

Odjížděli jsme neradi, bylo nám tam dobře, ale odjížděli jsme s příjemnými pocity konstruktivního pracovního jednání. Jsem přesvědčen, že všechny tyto zážitky jsou inspirací jak dál a kupředu, a v neposlední řadě i hmatatelným důvodem, proč se tam vrátit

 

Text a foto:

Miroslav Pauřík

Sdružení monarchistů Brno 

 

Snímky naleznete na webovém albu SM Brno zde: Plumlov srpen 2013 

—————

Zpět