Setkání moravských monarchistů s vídeňským Lazariánem a skautem

24.12.2011 16:09

Čas adventu zpravidla bývá naplněn osobními stresy, vznikem napjatých rodinných vztahů, jehož vysvobozením jest Štědrý večer, následný Boží hod a Štěpán v podobě oslav – hlavně mužské části obyvatelstva (Na Štěpána néni pána…)

Jest obdivuhodné, že i v tomto uspěchaném světě se najdou přátelé, přinášející nejen poselství, ale i radost, kterou dokážou šířit. Takovouto návštěvou byla dne 16.12.2011 i beseda s d.p.Th.Lic. Leo Ge z Vídně, se kterým jsem měl tu čest seznámit se na pohřbu JCKV Otty v. Habsburk. Příjemné styky pokračovaly vzájemnou korespondencí, načež vyústily v přátelské posezení s většinou vedení SM, které se sestávalo z Dr. Šuberta, pánů Waltera, OSLJ, Pospíšila, Pauříka a Pavlicy.

Na setkání se většina z nás těšila, nebo byla provázena zvědavostí a zájmem. Již z toho důvodu, že návštěva jest osobou, sympatizující s monarchistickým zřízením, a navíc jde o řádného příslušníka OSLJ (Ordo Sancti Lazarii Jerusalemsis – Řád sv. Lazara Jeruzalémského, což jest špitálnický řád s dlouhou tradicí – dále viz M. Buben. Šlechtické řády v Čechách a na Moravě)

Program byl návštěvě připraven tak, aby po besedě byla realizovatelná malá procházka Petrovem se stručným výkladem o historii a návštěvou katedrály. Vzhledem k množství zavazadel a plačtivému počasí později byl program redukován na přátelskou besedu v šermířském klubu Lag v okruhu přátel, která byla tematicky značně bohatá.

Pan Leo ukázal schopnost živé a věcné komunikace nejen s důstojníkem, jako je Dr.Šubert, stejně jako s Tomášem Pavlicou, upřímné rozpravy se spolubratrem Vilémem , i když se poněkud posmutněle tvářil Jirka Pospíšil, jehož některá temata byla zjevně „mimo jeho parketu“ Budiž mu ke cti, že na svá bedra vzal i nutnost společenské povinnosti, kterou tato návštěva dozajista byla.

Pan Leo se při rozhovorech netajil skutečností, že je návštěvníkem našich webových stránek a rozlišuje Korunu českou a Sdružení monarchistů jako dva rozdílné subjekty, což nadále svědčí o jeho aktivním zájmu o monarchistické dění v Zemích Koruny české. Opět zářil radostí nad setkáním s bližními svými. O snaze pomoci lidem „na stejné lodi“ svědčí i velké množství nám dodaných tiskovin v souvislosti s posledními panovníky, což je bezpochyby cenný přírůstek do archivu a knihovny sdružení, které se oplátkou prezentovalo čtyřmi DVD (SM-výběr, záznam z pohřbu JCKV Otty, naší mše źa bl. Karla, a záznamů z Audience u Hanse Adama II.), dále Kalendářem pro rok 2012 a pan Walter ročenkou moravské genealogické a heraldické společnosti.

Na závěr jsme pořídili skupinové foto a obdrželi záznam do kroniky sdružení s textem:

Rád jsem poznal přátele, kteří ještě věří ve správné a životní ideály.“

Podepsán Th.Lic. Leo Maria Karel Pius Ge

Návštěva milá, inspirující byla ukončena kolem 16. hodiny. Poděkování patří i kolegovi Waltrovi, který našeho váženého návštěvníka doprovodil k cestě k dalším přátelům, ke kterým měl další společenskou povinnost,

O tom, že jeho program byl nabitý, svědčí i skutečnost, že následující den cestoval a doprovázel skauty s Božím světlem do Prahy.

 

Miroslav Pauřík

 

 

—————

Zpět