Royalistické zahájení roku 2012 na jižní Moravě

19.01.2012 12:00

Jednu z prvních monarchistických aktivit  na Moravě, kterou pořádá MO KČ ve Strážnici,  bývá pořádání Mše za legitimního následníka trůnu zemí Koruny České mj. s nárokem na titul král Český, vévoda Slezský, markrabě Moravský et c. Karla (* 1961) z domu Habsbursko – Lotrinského, vnuka bl. Karla I., a syna Otty, korunního prince, nedávno zesnulého. Tato akce se konala druhým rokem 10.1.2012 v chrámu Panny Marie Strážnické ve Strážnici. Tentokráte však byla akce obohacena návštěvou výstavy Muzea Hodonínska v Hodoníně na téma:

 

Císař František Štěpán Lotrinský - držitel Hodonína a Holíče
       


    Účast monarchistů byla pojata jako návštěva VIP osob (very important person, v překladu „velmi důležitá osoba“, aneb „velmi impozantní pánové“, jak žertem poznamenal Mirek Pauřík směrem k uvaděčce, maje na mysli těžkotonáž-níky typu Antonín Janás, JUDr. Hubený, sebe nevyjímaje).
    O tom, že návštěvě byla věnována zvláštní pozornost, svědčí i fakt, že prostřednictvím MUDr. Andrše se podařilo zprostředkovat také účast kurátora výstavy PhDr. Marka Vařeky, OLJ s hodinovým doprovodným výkladem a nabídnuto malé pohoštění v podobě kafíčka a čajíčku.
    Výstava byla pestrou koláží dochovaných exponátů sesbíraných ze zámků, archivů, soukromých sbírek, doplněna  dobovými kopiemi ošacení, genealogickými vývody a informačními tabulemi a mapovými vyobrazeními.
    Na výstavě bylo možno obdivovat fajáns II. pol. XVIII. stol., jakožto jedno z hlavních temat výstavy, dále umění malířů (malby v životní velikosti M.Terezie, F.Š. Lotrinského, malba na plechu s glazurou), grafika  (rodinné mědiryty), kartografickou úroveň (mapa z r. 1779), dále tisky daného období (především církevní), numismatické a faleristické exponáty, repliky dobové módy, dvě dobové kulovnice, z nichž jedna byla v majetku knížecího rodu Liechtenstein z trvalé expozice v Lednici.
    Bezpochyby nejcennějším exponátem byla mosazná pozlacená kopie se skleněnými imitacemi Řádu zlatého rouna ve skutečné velikosti, kterou  věnoval někdejší majitel panství Vranov u Brna Jan Adam I. soše Panny Marie Vranovské. Tuto zapůjčilo brněnské biskupství.
    Přednáška PhDr. Vařeky o životě panovnické dvojice byla směřována ve vztahu k Holíči a Hodonínu, které František Štěpán zakoupil jako zadlužené od marnotratného knížete Czobora (Hodonín dva roky před smrtí) a rod toto panství vlastnil až do roku 1918. Taktéž podrobný popis exponátů a odborný výklad byl známkou vysoké úrovně a profesionality přednášejícího. „Je smutné“, posteskl si kurátor, „že v dnešní době již není takový zájem o bezplatnou návštěvu tak pestré výstavy ani v domácím prostředí“. Určitě. Každý mohl najít si několik zajímavostí, a  nakonec i příjemný rozhovor s uvaděčkou či přáteli může vést k dalším historickým poznáním všech. Opět se potvrdilo, že jakýkoliv nezájem o cokoli a obava na něco se zeptat či volně si pohovořit je dalším negativním dědictvím let uplynulých, na kterých se podepsaly všechny systémy po rozpadu monarchie.Několik vzpomínkových fotografií určitě po čase připomene zajímavý historický zážitek.

 

Miroslav Pauřík, Sdružení monarchistů


   

 

—————

Zpět