Report ze mše svaté za moravského krále Svatopluka I. ve Křtinách, v neděli 8. 3. 2015

09.03.2015 09:37

 

 

V neděli 8. 3. 2015 se v poutním barokním chrámu Panny Marie v městyse Křtiny, asi 15 kilometrů severně od Brna, konala mše svatá za velkomoravského panovníka Svatopluka I.Velikého. Mši organizačně zajišťoval Královský řád moravských rytířů svatého Rostislava a Kolumbana jako jedna z dvanácti organizací Moravského kulatého stolu. Akce se konala pod morální záštitou MKS jako první z takto pojatých pro letošníkalendářní rok.

 

V kopcích Moravského krasu bylo slunečno, ale chladno, zejména v barokním, krásně zdobeném chrámu, jehož interiér je netradičně členěn od kruhového jádra do stran a pojme značný počet věřících. Uvedené členění však zřejmě koncetruje akustické vjemy do prostoru před oltářem, a tak lidé v postranních částech mají zhoršený poslech. Celebrující kněz sice používá mikrofon, ale lidé s naslouchátky jako já, opět vnímají tříštěné a lomené zvuky. Tím pádem mohu konstatovat, že kázání stařičkého místního pana faráře bylo sice rozvláčné, ale myšlenkově bohaté a dobře uspořádané – k významu jednotlivých článků Desatera. K osobnosti velkomoravského krále Svatopluka I. se to tedy vztahovalo jen v obecné duchovní rovině, což zřejmě bylo důsledkem krátkosti času na dohovor mezi knězem a spoluorganizátory bohoslužby. Celkový duchovní zážitek to však nesnížilo.

 

Moravští rytíři tam byli zastoupeni v počtu asi sedmi svých členů v řádových oděvech a několika rodinných příslušníků v civilu. Sdružení monarchistů Brno tam zastupovala celá řídící rada ve složení J. S. Pospíšil, B. Frelich a L. Šubert, další členové VýVý, tedy V. Frelichová, P. Tichý a J. Trnka, plus dva rodinní příslušníci, tudíž osm členů, což byla slušná podpora akci organizované jednou z partnerských organizací MKS. Ostatní zástupci MKS by se dali spočítat na prstech jedné ruky, což je škoda a varovný signál. Asi sotva tomu byl na vině souběžný „svátek“ MDŽ, minulostí dost profláknutý.

 

Spíše tu sehrálo svou roli to, že v MKS nejsou jen věřící, nebo římští katolíci, a že světské akce nacházejí v promoravských organizacích masovější podporu. Z hlediska zástupců složek MKS i interně těchto složek jako takových, to byl určitý „průzkum bojem“ a je možné i nutné se z toho poučit. Po čistě duchovní stránce to byl velmi hodnotný zážitek.

 

Prožil, sepsal a předkládá

Dr. Luděk Šubert, Sdružení monarchistů Brno, z. s.

—————

Zpět