První tematická středa SMB v r. 2017

18.01.2017 21:20

První tematická středa Sdružení monarchistů Brno v roce 2017 se konala 18. ledna na obvyklém místě v Klubu zastupitelů města Brna. Přednášející M. Pauřík zvolil téma uherské korunovace Karla Habsbursko-Lotrinského a Zity Bourbon-Parma, která se konala v Budapešti 30. 12. 2016. Nejprve podrobně vylíčil svůj postup studia a přípravy tématu, potom následovaly různé historicko-politické okolnosti R-U monarchie, hlavně v počátku století a za světové války. Zmínil, že Karel nebyl na nástupnictví připraven, korunovaci samu podnítil uherský ministerský předseda, důvěrník císaře Franze-Josefa I. a zastánce rakousko-uherského dualismu a spolupráce s Německem, hrabě István Tisza. Karel s návrhem souhlasil a tak k této korunovaci brzy nato došlo. M. Pauřík vylíčil církevní i státní zvyklosti této události, různé zajímavosti a zmínil i Karlovu slavnostní přísahu, v níž přislíbil, že nebudou dotčeny hranice Uher a přičleněných zemí, naopak že budou rozšiřovány, jak jen to bude možné.

Přednáška byla průběžně doplňována promítáním obrázků na plátno, což obsluhoval J. Komprda.

Účast byla slušná, zhruba průměrná. Diskusi nemohu zmínit, protože v té době jsem již přítomen nebyl.

Mgr. Z. S. Krejčí, SMB