Pražští mocipáni versus stíhačky

09.09.2011 10:37

Historie letectva obecně a vojenského pak zvlášť sahá v této zemi do hloubky plných sta let. Všichni předchůdci dnešní vládní garrnitury dělali vše proto, aby bylo silné a autoritativní, v souladu s mezinárodní autoritou tohoto státu a jeho národů. Teprve nynější garnitura škrtačů hlava nehlava se ho pokouší zlikvidovat podobně jako další smysluplné instituce. Jenže pozor! Problém není jen v tom, zda zrušit, nebo zachovat, ale i v přístupu k samotnému zachování.

Podívejme se na to blíž přes názory konkrétních exponentů obou přístupů.
     
Vláda premiéra Petra Nečase (byl za ODS stínovým ministrem obrany svého času?!) a ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 (ten už se dokonce v ekonomické funkci na ministerstvu obrany dokázal znectít), hodlá v rámci šetření zrušit nadzvukové letectvo naší armády. Bez ohledu na naše spojenecké koaliční úkoly v rámci NATO, kterými se tito dva účelově ohánějí, když je potřeba a s farizejskou"starostí o lidi. Kam však zařadí ty draze vycvičené piloty a techniky z letky Grippenů? Na co a za kolik jim zabezpečí přeškolení? Zřejmě na nic, a tak je následně stejně propustí...
      
Budiž tedy čest a chvála ministru zahraničí Karlu Schwarzenberkovi (TOP 09), že záměr zrušení našeho nadzvukového letectva považuje za škodlivý krok s negativními dopady na naši mezinárodní prestiž. Má pravdu! Kupodivu i ministr obrany Alexander Vondra (ODS). Jenže tady opatrně! Když probíhal konkurz o náhradě letounů ruské provenience (nejprve nesmyslně vyřazené moderní Mig-29, posléze již i dolétané Mig-21), byly ve hře kromě JAS-39 Grippen i starší verze amerických F-16, uskladněné v Belgii, Nizozemí a Turecku, za které tento velký přítel USA vehementně orodoval. Francouzi se svou nabídkou Mirage 2000 raději odstoupili. Nyní se má situace k roku 2014 opakovat. Opět konkurz, opět střet Grippenů s F-16 (tentokrát snad novými) a dále pak případně evropský Eurofighter Typhoon II (velmi drahý) a francouzský Rafale (kromě Francie ho žádné jiné letectvo NATO zatím nemá).
      
Osvědčené pronajaté Grippeny mají před sebou 1–2 generační modernizační budoucnost. Létající i pozemní zabezpečovací personál je na ně vycvičen a je dobudována celá logistická a výcviková báze pro jejich provoz, a to za nemalých nákladů.Navíc tento záběh nelze do roku 2014 zastavit, takže takto vycvičených lidí ještě přibude. A najednou konec, jen aby si pan Vondra prosadil eventuálně z titulu osobní moci a zahraniční podpory své americké F-16?

To ovšem bude znamenat nešetrné zahájení opět na zelené louce, s kompletním přebudováním celé lidské i materiální báze. A že by zadarmo? Tomu snad v tomto státě kromě pár vládních a ekonomických lobistů nemůže nikdo rozumný věřit...
      
Jestli chybí vládě a resortu obrany nějaké stamiliony na běžný provoz ozbrojených sil, mohli by monarchisté dobře poradit, kde je sehnat. Stačí škrtnout oněch zhruba 600 milionů (spíš v reálu pak víc) na onen morálně absurdní záměr vybudovat v rámci projektu Legie 100 památník takzvaným legionářům. Ve svém důsledku totiž toto rozhazování stejně přinese opačné dopady na vědomí šetřením ubíjených občanů, než si ideoví otcové tohoto projektu představují.


 
Dr. Luděk Šubert
Sdružení monarchistů Brno

—————

Zpět