Pouť k hrobu císařovny a královny Zity

26.03.2013 13:17

V sobotu dne 9. března 2013 se konala Pouť k hrobu císařovny a královny Zity Bourbonsko-Parmské. Akci připravila a zorganizovala paní Mgr. Lucie Cekotová ze Zlína, která je v naší zemi i hlavní aktivistkou příprav k oficiálnímu ustavení Sdružení pro blahoslavení císařovny Zity, naší domácí složky stejnojmenného mezinárodního sdružení. Paní kolegyně Cekotová je též korespondenční členkou spolupracovnicí Sdružení monarchistů, o. s., se sídlem v Brně.

Rakouská císařovna a mnohonásobná, tedy i česká, královna, JCKV Zita Bourbonsko-Parmská se narodila 9. května 1892. V roce 1911, 21. října, se provdala za arcivévodu Karla Habsbursko-Lotrinského, kterého sarajevský atentát v červnu 1914 na následníka trůnu, arcivévodu Františka Ferdinanda d'Este vynesl k postu nového následníka rakouského trůnu i trůnů královských. Když na sklonku roku 1916 zemřel panující císař a král František Josef I., nastoupil její choť na uvolněné trůny jako císař a král Karel I. Rakouský (1887–1922).

Příslušná důstojenství tím získala i JCKV Zita. Stála mu vždy věrně po boku ve smyslu státnickém i rodinném a v pevné křesťanské víře.

Již v listopadu 1918 musel Karel I. abdikovat a s celou rodinou odejít do vyhnanství. Tam na portugalském ostrově Madeira roku 1922 zemřel a císařovna vdova i s mnoha dětmi byla odkázána na předlouhá léta na dobrodiní příbuzných a některých evropských panovníků. Teprve na diplomatrický zásah španělského krále Juana Carlose I. mohla od roku 1982 navštěvovat Rakousko bez toho, aby se musela zříci svých titulů. Zemřela zřejmě v důsledku zápalu plic v nedožitých 97 letech při návštěvě své dcery 14.března 1989. Jejího pohřbu se zúčastnila řada korunovaných hlav a oficiálních osobností. Zitino tělo spočinulo v sarkofágu Císařské hrobky v kryptě Kapucínského kláštera ve Vídni 1. dubna 1989. Její srdce stejně jako srdce blahoslaveného JCKV Karla I. odpočívá v klášteře Muri ve Švýcarsku.

Právě do Císařské hrobky zamířila pět dní před 24. výročím jejího skonu skupina monarchistických poutníků z řad připravovaného Sdružení pro blahoslavení císařovny Zity, ke které se připojila i skupinka z MS KČ Strážnice, vedená kolegou MVDr. Jiřím Čížkem. Po slavnostní mši, celebrované v češtině, které se zúčastnila i Jeho Výsost, arcivévoda Michael a zástupci Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského, se poutníci odebrali k místu posledního odpočinku oblíbené panovnice, do krypty Císařské hrobky, kde položili kytice a věnce k úpatí jejího sarkofágu. Je třeba vyslovit uznání kolegovi Čížkovi, že strážnický věnec nechal přizdobitit stuhami. Černou s nápisem „www.korunaceska.cz“  a žlutou s nápisem „Von Monarchisten aus Mähren“, tedy „Od monarchistů z Moravy“.

Interiér kaple s účastníky pouti

I když letos nebyla účast poutníků nikterak mimořádná, dá se předpokládat, že se z této pouti stane úctyhodná tradice, která v příštích letech přiláká do těchto posvátných míst mnohem více návštěvníků.

Na základě podkladů a poskytnutých fotografií MVDr. Jiřího Čížka

předsedy MS KČ Strážnice zpracoval