Pouť k hrobu císařovny a královny Zity

26.03.2013 13:17

 

V sobotu dne 9. března 2013 se konala Pouť k hrobu císařovny a královny Zity Bourbonsko-Parmské. Akci připravila a zorganizovala paní Mgr. Lucie Cekotová ze Zlína, která je v naší zemi i hlavní aktivistkou příprav k oficiálnímu ustavení Sdružení pro blahoslavení císařovny Zity, naší domácí složky stejnojmenného mezinárodního sdružení. Paní kolegyně Cekotová je též korespondenční členkou spolupracovnicí Sdružení monarchistů, o. s., se sídlem v Brně.

 

Rakouská císařovna a mnohonásobná, tedy i česká, královna, JCKV Zita Bourbonsko-Parmská se narodila 9. května 1892. V roce 1911, 21. října, se provdala za arcivévodu Karla Habsbursko-Lotrinského, kterého sarajevský atentát v červnu 1914 na následníka trůnu, arcivévodu Františka Ferdinanda d'Este vynesl k postu nového následníka rakouského trůnu i trůnů královských. Když na sklonku roku 1916 zemřel panující císař a král František Josef I., nastoupil její choť na uvolněné trůny jako císař a král Karel I. Rakouský (1887–1922).

 

Příslušná důstojenství tím získala i JCKV Zita. Stála mu vždy věrně po boku ve smyslu státnickém i rodinném a v pevné křesťanské víře.

 

Již v listopadu 1918 musel Karel I. abdikovat a s celou rodinou odejít do vyhnanství. Tam na portugalském ostrově Madeira roku 1922 zemřel a císařovna vdova i s mnoha dětmi byla odkázána na předlouhá léta na dobrodiní příbuzných a některých evropských panovníků. Teprve na diplomatrický zásah španělského krále Juana Carlose I. mohla od roku 1982 navštěvovat Rakousko bez toho, aby se musela zříci svých titulů. Zemřela zřejmě v důsledku zápalu plic v nedožitých 97 letech při návštěvě své dcery 14.března 1989. Jejího pohřbu se zúčastnila řada korunovaných hlav a oficiálních osobností. Zitino tělo spočinulo v sarkofágu Císařské hrobky v kryptě Kapucínského kláštera ve Vídni 1. dubna 1989. Její srdce stejně jako srdce blahoslaveného JCKV Karla I. odpočívá v klášteře Muri ve Švýcarsku.

 

Právě do Císařské hrobky zamířila pět dní před 24. výročím jejího skonu skupina monarchistických poutníků z řad připravovaného Sdružení pro blahoslavení císařovny Zity, ke které se připojila i skupinka z MS KČ Strážnice, vedená kolegou MVDr. Jiřím Čížkem. Po slavnostní mši, celebrované v češtině, které se zúčastnila i Jeho Výsost, arcivévoda Michael a zástupci Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského, se poutníci odebrali k místu posledního odpočinku oblíbené panovnice, do krypty Císařské hrobky, kde položili kytice a věnce k úpatí jejího sarkofágu. Je třeba vyslovit uznání kolegovi Čížkovi, že strážnický věnec nechal přizdobitit stuhami. Černou s nápisem „www.korunaceska.cz“  a žlutou s nápisem „Von Monarchisten aus Mähren“, tedy „Od monarchistů z Moravy“.

 

 

Interiér kaple s účastníky pouti

 

 

I když letos nebyla účast poutníků nikterak mimořádná, dá se předpokládat, že se z této pouti stane úctyhodná tradice, která v příštích letech přiláká do těchto posvátných míst mnohem více návštěvníků. 

 

Na základě podkladů a poskytnutých fotografií MVDr. Jiřího Čížka

předsedy MS KČ Strážnice zpracoval 

Dr.Luděk Šubert

představený Sdružení monarchistů, o. s., Brno 

 

 

 

Oltář kaple Kapucínského kláštera ve Vídni

 

 

 

 

Věnec se stuhami od MS KČ Strážnice

 

—————

Zpět