PODZIMNÍ TRIÁDA VRANOVSKÁ, „DUŠIČKOVÁ“

24.11.2012 19:50

Nelze divit se, že Sdružení monarchistů (doposud bohužel jen moravská sekce) velmi pečlivě sleduje a pokud možno účastní se i aktivit sdružení jiných, se kterými může mít část společných zájmů. Mám na mysli o.s. Po stopách Lichtenštejnů, které pořádalo 3. 11. 2012 přednášku Mgr. Grossmannové z Moravského zemského muzea na téma „Lichtenštejnské mincovnictví“, spojenou se mší svatou a pietním aktem ve vranovské hrobce za účasti zastoupení historických jednotek.

 

Triádou nazývám několik aktů spojených určitým jmenovatelem, kterým jest v tomto případě opět Lichtenštejnští předkové.

 

Akt první: 14.00–15.15 hod. Lichtenštejnské mincovnictví

Mgr. Dagmar GROSSMANNOVÁ , Ph.D.

 

Přiznám se, těšil jsem se, připravoval jsem se a měl jsem řadu dotazů, umocňovaných zvědavostí, co nás čeká. Nicméně již při setkání s kolegou jsem byl poněkud „zchlazen“ upozorněním, ať jako numismatik se zvyklostí katalogizace, systematiky, třídění a kvality neočekávám zázraky. Později jsem si musel přiznat, že jeho prognóza se vyplnila. Přesto jsem si říkal – šéfka numismatického oddělení snad bude mít nějaké „špeky“…

Špeky neměla, šlo o mladou, udržovanou křehkou bytost, pohybující se v archivech, zcela připravenou přednášet a vyprávět o numismatice a vývoji mincovnictví v průběhu 17.–19. stol. se slušným rozhledem.

Po delším všeobecném historickém úvodu se věnovala představení některých ražeb se zdůrazněním na nejvýznamnější kus, v majetku MZM. Šlo o třicetidukát Karla II. z Lichtenštějna – Castellkorn coby olomouckého biskupa.

 

 

Karel z Lichtenštejna – Castelcornu olomoucký biskup (1664–1695)

mincovna Kroměříž

30dukát 1676, 103,816 g/47,5 mm

 

Byl jsem poněkud zklamán – jako amatérský numismatika a historik jsem postrádal zmínky o mincovnictví ve XX. století, mincovnictví z období „konsorcia de Witte“, rozlišování rodových ražeb a oběživa atd. Určitou záplatou byly informace o výše zobrazeném unikátu, vystaveného coby součást expozice „Zlato – symbol bohatství a moci“ v MZM v Brně, která však trvala pouze od 3. do 18. 11. 2012.

Přednáška byla zaměřena v kontextu vývoje rodu s upozorněním na některé zajímavosti spíše pro laickou veřejnost, než na průměrně zdatné numismatiky. Přesto však drobné perličky bylo možno zaslechnout, informace o možných zdrojích k podrobnějšímu studiu však nikoliv. A to mě poněkud mrzelo…

Dalším zpestřením bylo opětovné vystavení pozlacené kopie prestižního Řádu Zlatého rouna s možností podrobné prohlídky, stejně jako kopie mincí.

Na závěr se přednášející zmínila o dalších projektech, především o záměru katalogizace některých sbírek, výstav a přednáškové činnosti.

 

Akt druhý: 15.45–16.30 hod. Mše dušičková … i za Lichtenštejny

 

I přes průběh rekonstrukčních prací v okolí a na části vranovského kostela je tento neustále v provozu. Mše byla zahájena sborovými zpěvy mládeže, jejichž vícehlasy byly důstojným úvodem. Píseň „Blíž k Tobě…“ zahájila dušičkovou mši, kdy celebrující při mši vzpomněl zakladatele vranovského konventu, a vyzval věřící ke vzpomínkám a motlitbám za zemřelé.

Chrám Páně byl téměř celý zaplněn, mládež tvořila dobrou čtvrtinu obsazených míst.

Obřadu se účastnili i příslušníci historických vojenských jednotek.

Motlitba Panny Marie Vranovské

Panno Maria Vranovská, připutovali jsme za Tebou na místo, kde jsi se zjevila udělala jsi již mnoho zázraků a stále zde stojíš před Bohem za nás s prosebně sepnutýma rukama. Důvěřujeme ve Tvoji mateřskou přímluvu, pomoc a ochranu, předkládáme Ti všechno, co neseme ve svém poutnickém srdci a svěřujeme sebe i své drahé do Tvého neposkvrněného Srdce, do Tvých sepnutých dlaní a pod Tvůj mateřský plášť. Matko Boží Vranovská, Oroduj za nás, kteří se K Tobě utíkáme. Amen

 

Akt třetí: Pietní akt u hrobky Liechtenštejnů

Z aktu předkládáme několik fotografií

 

 

Za Sdružení monarchistů se účastnili Miroslav Pauřík a Vilém Walter

 

Miroslav Pauřík

Sdružení monarchistů

BRNO

—————

Zpět