Pietní akt ke 111. výročí úmrtí JUDr. Aloise bar.Pražáka

05.02.2012 14:11

Každá osobnost, vzešlá z prostředí a kraje, orientovaného po řadu generací a století na produkci zemědělskou, která dosáhla z byť i nižšího stavu šlechtického, významu dějinného, kulturního, či jiného, oprávněně budí pozornost. Zvláště osoba činorodá, patriotská, sloužící, povýšená a dekorovaná.

28. leden 2012 je dnem, kdy si moravští patrioti (především Moravská národní obec a jako zvaní hosté Sdružení monarchistů z Moravského Slovácka) takovouto osobnost mohou připomenout. Touto jest

 

 

JUDr. Alois baron Pražák

 

 

 

(21. února 1820 Uherské Hradiště 30. ledna 1901 Vídeň)

významný moravský a rakouský politik, právník a šlechtic, nejvýznamnější reprezentant Moravy druhé poloviny 19. století.

 

 

 

Pietní akt

 

 

Zleva: pp. Navrátil, Zvoníček, manž. Štanclovi, ing. Musil (SM Brno)

 

V den připomínky na 111. výročí úmrtí JUDr. Aloise, barona Pražáka pořádala Moravská národní obec regionální pobočka Slovácko-Valašsko pietní akt k uctění památky a položení květin u hrobu této osobnosti.

Vlastní akt byl zahájen krátce po 12. hod., kdy předseda oblastní společnosti MNO p. Navrátil krátce přivítal účastníky a omluvil dva nedostavivší se řečníky. Akt pokračoval krátkým představením osobnosti a zhodnocením významu JUDr. Pražáka ve smyslu dějinném a patriotském.

Poté proběhlo položení kytice květin na sokl pomníku. Dále se s krátkým příspěvkem přihlásil p. Štancl s upozorněním na sousední hrobku r. Štanclů, jehož předkové byli lékárník a prokurista, kteří jakožto měšťané hradišťští spolupracovali právě s JUDr. Pražákem. Vzpomínky svého dědečka zpracoval do knížky o rodině Štanclů, která je doposud k disposici, včetně některých městských knihoven.

Závěr aktu byl věnován zpěvu písně „Jsem Moravan“ v podání Jiřího Zvoníčka.

 

 

 

Beseda „Na Východě“…

 

Chladné lednové počasí, chvilka volného času a zájem vyměnit si názory nás vedly k setkání u neformální besedy v mařatické restauraci „Na východě“ (spojitost s polohou oné restaurace).

Zástupci obou subjektů se vzájemně informovali o svých aktivitách, mnohdy v mnohém společných. Zároveň se shodli na společném zájmu ve smyslu obnovení zřízení zemského, nutnosti připomínkování tradic a potřeby osvěty z titulu napravování dějinných a tendenčních deformací od roku 1918. Zároveň vyjádřili politování nad relativně malou účastí včetně nepřítomnosti některého z erudovaných místních historiků, schopných o dané věci udělat malou přednášku.

 

K prodeji byl taktéž Moravsko –Slezský historický a duchovní kalendář na rok 2012, o jehož MNO projevila zájem, stejně jako na obsahové spoluúčasti.

I když setkání bylo organizováno jako výhradně nepolitické, pro členy Sdružení monarchistů bylo dalším nepříjemným poznáním neúčast uherskohradišťské MS Koruny České, jehož by se právě tato místní a domácí věc měla dosti bezprostředně dotýkat. Především politická strana na této politicky mimořádně angažované osobnosti může čerpat bezpočet inspirací, nehledě na posílení vlastního kreditu. Že tak nečiní, jest pro přesvědčené monarchisty a příznivce tradičního obnovení zřízení zemského varovným znamením.

 

 

Miroslav Pauřík

Sdružení monarchistů

Brno

 

Pozn.: Bližší informace o osobnosti barona Pražáka je možno nalézt v sekci Historická výročí.

 

Čestné tituly a vyznamenání JUDr Aloise bar. Pražáka

titul Excellence(1881)

titul baron(1882)

 

Řád železné koruny 1. třídy (1882) • Velkokříž Leopoldova řádu (1888) • Rytířský kříž papežského řádu sv. Řehoře

 

—————

Zpět