MŠE SVATÁ ZA KARLA I. – 20. 10. 2016

25.10.2016 14:11

 

V předvečer svátku Blahoslaveného Karla I. Habsbursko-Lotrinského (připomínaný katolickou církví 21. října) připravilo Sdružení monarchistů, z. s., Brno, ve spolupráci s římskokatolickým farním úřadem v Brně na Petrově a s Vojenským a špitálním řádem svatého Lazara Jeruzalémského slavnostní mši svatou k připomenutí a uctění památky tohoto posledního císaře rakouského, krále uherského a českého a markraběte moravského. 

 

Mše svatá byla sloužena v diecézní katedrále svatého Petra a Pavla, celebroval katedrální farář P. ThLic. Tomáš Koumal, koncelebranty byli kněží z různých míst Moravy. Hudbou a zpěvem doprovázely obřad  Dómský komorní sbor a mužský pěvecký sbor Láska opravdivá. Průběh slavnostní Mše vysílalo přímým přenosem Rádio Proglas.

 

Císař rakouský a markrabě moravský Karel I. převzal vládu nad rakousko-uherským  soustátím uprostřed světové války v roce 1917. Jeho postoj k válečnému běsnění byl od počátku nástupu na trůn zcela zásadní: válka není řešením! Značnou část svých sil proto směřoval na ochranu válkou a bezprávím postižených vojáků i civilního obyvatelstva, na snahu nesmyslné vraždění ukončit. Pro poválečné řešení problematického rakousko-uherského dualismu navrhoval přeměnu říše na federativní stát. To vše mu zajistilo pohrdání, výsměch a spoustu nechápajících nepřátel. Zemřel ve vyhnanství v roce 1922 ve věku pouhých 34 let.

 

V roce 2004 byl za své mírové snahy a pro příkladný křesťanský život prohlášen papežem Janem Pavlem II. za blahoslaveného.

 

Přestože ve čtvrtek 20. října 2016 večer panovalo v Brně nepříjemné „dušičkové“ počasí, zaplnil se prostor katedrály početnými návštěvníky. Samotná mše svatá byla bezesporu nezapomenutelnou událostí jak pro věřící, tak i pro ty dosud „hledající“ a konec konců i pro všechny další účastníky, kteří o významu liturgických obřadů a o osobě císaře a markraběte Karla mnoho neví. Jako příklad je možno uvést výpravu čínských turistů, kteří nešetřili gesty obdivu. Perfektní výkon obou hudebních těles, krása a pestrost uniforem i řádových oděvů, vznešená architektura dómu, samotný průběh bohoslužby a v závěru  chorál císařské hymny – to vše dohromady znamená zážitek pro každého návštěvníka.

 

Po ukončení obřadů mše svaté se konalo uzavřené setkání organizátorů s představiteli katolických i evangelických církevních kruhů, rytířských řádů, společenských organizací a dalších pozvaných hostů. Při malém občerstvení a při  moravském víně si  měli všichni co říci a dohodnout spolupráci do další činnosti.

 

 

 

Milan Trnka

 
Fotografie naleznete v albu na úvodní straně dole.

—————

Zpět