Moravský patriot má i svou monarchistickou sudičku

22.04.2013 10:39

 

V sobotu 20. dubna 2013 v 10 hodin proběhlo v Brně na Renneské třídě č. 12 slavnostní otevření prvního ryze moravského kamenného obchodu se suvenýry. Malý, docela výhodně a viditelně umístěný obchůdek nedaleko centra nabízí obyvatelům i návštěvníkům Brna pestrý sortiment na Moravě vyrobených upomínkových předmětů z keramiky, kovu, skla i textilu s moravskou symbolikou i bez ní. Také knihy s moravskou tematikou, a to jak populárně naučné, tak beletristické povahy. Vše za velmi přijatelné ceny.

 

Majitel obchůdku pan kolega Jiří Máca je členem sdružení Moravská národní obec a tím i mladý, patřičně motivovaný moravský patriot.

 

Ostatně právě tento název zvolil pro svou podnikatelskou aktivitu a její logo. Jak ve svém zahajovacím krátkém projevu zdůraznil, tak pojem patriot znamená vlastenec a nelze ho nijak záměrně či jinak zaměňovat za pojmy nacionalista, separatista a podobně.

 

K slavnostnímu aktu přizval i zástupce dalších promoravských organizací, sdružených v koordinačním orgánu Moravský kulatý stůl, kde nechybí ani Sdružení monarchistů, o. s. se sídlem v Brně a další moravskou veřejnost. Přišlo nás k pěti desítkám. Přítomné složky MKS žertem a výstižně i vtipně pojal jako sudičky u kolébky této nové moravské iniciativy a požádal jejich zástupce o krátká přání všeho dobrého pro začátek i do budoucna. Za politickou stranu Moravané promluvil její předseda Milan Trnka, za Moravskou národní obec rovněž její předseda Jaroslav Krábek, jménem Královského řádu moravských rytířů svatého Rostislava a Kolumbana jeho kancléř Jiří Drápela a za Sdružení monarchistů představený Luděk Šubert. Přítomen byl i autor první učebnice moravského dějepisu pro školy „Morava – dějiny země uprostřed Evropy“, pan Ondřej Hýsek, který rovněž připojil několik hřejivých slov. Všichni jmenovaní pak rukou společnou a nerozdílnou zatáhli za šňůru a odhalili vedle vstupu umístěnou desku s logem obchůdku – v bílém poli s modře šachovnicovou moravskou orlicí a názvem MORAVSKÝ PATRIOT. Pod vedením trojice moravských rytířů v řádových oděvech a za pomoci krojované dcérečky a šohaje si přítomní zapěli píseň „Moravo, Moravo“ i text melodie, ucházející se o čest přijetí za hymnu Moravy.

 

Přítomní obdrželi v upomínku většinové červeno-zlaté vlaječky Moravy s modrým erbem, stejně pojaté aršíky samolepek, placku s logem Moravského patriota, dámy kytičky a všichni pak i občerstvení v podobě piva Starobrno, nealkoholkických nápojů i moravských vín, jednohubky, moravské vdolečky a trubičky. V již následné neformální besedě vzájemně známých a neznámých účastníků pak setkání pokračovalo dál.

 

Přítomen byl i v promoravských kruzích velmi dobře známý a uznávaný Moravan ze Slovenska pan Mojmír Kovář. Je velmi potěšitelné, že jak on, tak řada dalších nahlas a otevřeně vyjádřila spokojenost s tím, že se k promoravským iniciativám připojují i monarchisté, a nejméně polovina z nich byla názoru, že obnovení monarchie je jednou z reálných cest, kterými se Morava může v budoucnu domoci svých historických práv. Tím se jen potvrdilo, že účast monarchistů na podobných akcích má svou váhu a smysl a posiluje naši autoritu na veřejnosti.

 

Za Sdružení monarchistů se akce zúčastnili ještě kolegové Vilém Walter a Jiří S. Pospíšil s chotí Editou. Většina účastníků se postarala o první reálnou tržbu a nezbývá než věřit v duchu našeho přání, že jedinou případnou potíží Moravského patriota by mohlo být počasí, ale jinak bude mít stále množství zákazníků a pro ně pak dostatečně bohatý sortiment zboží. Ostatně nic nebrání tomu, milí čtenáři, abyste k tomu příležitostně přispěli i vy...

 

Dr. Luděk Šubert

Sdružení monarchistů, o. s., Brno

 

Fotografie přijdou později, budeme informovat.

 

Fotografie naleznete ve webovém albu:  zde

—————

Zpět