Mohou monarchisté objektivně hodnotit čs. legie?

23.02.2015 12:20

 

Takto se někdo mohl divit, když obdržel pozvánku na 2. tematickou středu roku 2015, kterou 18. 2. 2015 v Klubu zastupitelů města Brna pořádalo Sdružení monarchistů Brno. Téma si vybral a připravil kolega Ing. Petr Tichý z východočeského Dolního Újezda a nazval ho příznačně Československé legie, bez příkras a invektiv.

 

Před asi 21 posluchači přistoupil k tématu poněkud ze široka, objasňujíc příčiny jejich vzniku v historických i národně-psychologických souvislostech vývoje vztahu Čechů, Moravanů, Slezanů a Slováků k Rakousko-Uhersku a následně i k vypuknuvší Velké válce 1914–1918. A rozjel to důkladně, neváhajíc občas použít i značně lidové výrazy, namísto pedagogicky slušných, ale méně sdílných kudrlinek. Ukázalo se to velmi prospěšným přesto, že to bylo řečeno třeba na úkor očekávaného politického a vojenského hodnocení čs. legií na Rusi, v Itálii a Francii. Z hlediska tehdejšího našeho právního řádu lze legionáře z řad občanů c. k. mocnářství vnímat za zrádce, což i byli. Je však problém doložit, zda zradili i myšlenku samostatného Království českého, či oprávněnost svého slovanského vztahu k rakousko-německým a maďarským spoluobčanům.

 

Ve formě krátkého koreferátu doplnil výklad i zástupce Odkazu legionářů Ing.Miloslav Alexej Fryščok. Opět ukázal i řadu publikací v nichž je legionářská tematika posuzována, i různá vyznamenání a ocenění z dané doby. Doplnil i některé údaje o bojové činnosti zejména ruských legií a jejich evropsko-sibiřské anabázi. Uvedením informací ze vzpomínek legionářů dále tématiku oživil a rozšířil její sdělovací záběr.

 

Čas na diskuzi byl poněkud ochuzen o délku vstupních přednesů, protože daná tematika je velmi obsáhlá, aktuální i přístupově kontroverzní. To potvrdila i obsáhlá diskuse, během které byly upřesněny některé údaje týkající se ekonomické problematiky financování a logistického zabezpečení legií. Dr. Luděk Šubert připoměl rozdílnost personálních zdrojů doplňování legi ma Rusi a v Itálii převážně z řad zajatců, proto byly i početnější, než legie ve Francii doplňované převážně z řad našich krajanů tam i jinde ve světě žijících.

 

Z výše uvedeného lze konstatovat, že monarchisté mohou věcně, objektivně i bez příkras a invektiv legie hodnotit. Ostatně, srovnání jejich počtů, délky a intenzity bojové činnosti s našimi spoluobčany v řadách c. k. armády (včetně srovnání obětí), zcela reálně vymezuje skutečnou úlohu legií v naší národní historii. A to nezvrátí ani mnohamilionové státní investice do propagandistického projektu „Legie 100“.

 

Přesnější obsahové údaje z dané TS budou na webu k dispozici po přepisu zvukového záznamu, pořízeného kolegou Mirkem Pauříkem.

 

  Ing. Petr Tichý

 

 

Dr. Luděk Šubert, J. S. Pospíšil

 

Posluchači zaplnili místnost do posledního místa

 

  I tentokrát na přednášku zavítaly posluchačky

 

 

Dr. Luděk Šubert

Sdružení monarchistů Brno, z. s.

 

Foto:

Mgr. Z. S. Krečí, z. s.

—————

Zpět