Mladé brněnské divadlo inscenovalo monarchistické téma

03.12.2013 22:39

DOK.TRIN – je divadelní soubor čerstvých absolventů JAMU, hlásící se k u nás nepříliš frekventovanému žánru dokumentárního divadla. Dramaturg a scenárista MARTIN SLÁDEČEK a režisérka BARBARA HERZ inscenovali na motivy knihy STEFANA ZWEIGA stejnojmennou hru SVĚT VČEREJŠKA. Česká, potažmo světová premiéra dramatizace knihy světově proslulého autora se uskutečnila před vyprodaným hledištěm brněnského HaDivadla 29. 11. 2013.

 

Vzdor poněkud zavádějícímu názvu inscenace je zde pohledem dospívajícího Zweiga vykreslena Rakousko-Uherská monarchie z jistou nadsázkou jako pohodové, poklidné, někdy až letargické místo, vhodné k rozevlátým debatám o umění, i k filozofování o novém pokrokovém uspořádání Evropy. Když potom I. světová válka a následná eskalace nacionálního socialismu v sousedním Německu zcela rozvrátila tyto romantické představy mladých umělců a intelektuálů, řeší to tímto vývojem zděšený Stefan Zweig emigrací. Nejprve do Anglie a následně, zcela traumatizován vývojem v Evropě, až do Brazílie. Nostalgické vzpomínky na poklidné a bezstarostné mládí prožité v lůně Rakousko-Uherské monarchie Vídni, ostře kontrastuje se skutečností, která nastala po jejím pádu. Stefan Zweig tuto bezvýchodnou situaci nakonec neustál a společně se svou ženou končí svůj život dobrovolně, sebevraždou.

 

Představení plné metafor, divadelních zkratek a překvapivých režijních postupů přijalo převážně mladé publikum velmi vřele. Autorům se podařilo věrně postihnout byť jen fragmenty té pohnuté a složité doby počátku 20. století. Doby, která je stále u nás vnímána jako období, na které by snad bylo nejlépe zapomenout. Právě na příběhu Stefana Zweiga bylo zdařile demonstrováno, že zdaleka ne vše v té době bylo špatné, a že ani po sto letech jsme se v našich již docela četných republikách ani zdaleka nepřiblížili stabilitě a relativnímu klidu Rakousko-Uherské monarchie. 

 

S kolegy z Řídící rady Sdružení monarchistů patřili jsme jistě mezi nejstarší diváky. Využili jsme osobního pozvání paní režisérky Barbary Herz a velmi nás zajímalo, jak vidí mladá umělecká garnitura toto historické období a neméně, jak toto téma přijme mladé, současné publikum. Některým z nás chvíli trvalo, než uvykli vnímat experimentální pojetí souboru, ale s tím jsme tak trochu počítali. Byli jsme ale mile překvapeni, jak dobře mladé publikum hru přijalo, stejně jako vyjádřením autorů, že často až při práci na inscenaci korigovali své názory na onu dobu. Není však možné opomenout výborné výkony LUCIE JAGERČÍKOVÉ, JIŘÍHO SVOBODY a MICHALA BUMBÁLKA, kteří ve trojici odehráli celé představení, stejně jako skvěle odvedenou práci výpravy a techniky. Všem patří naše uznání a poděkování.

 

Po Novém roce plánuje soubor DOK.TRIN reprízy tohoto představení jak v Brně, tak i v Ostravě a Praze. Na těchto stránkách budeme o termínech repríz včas a rádi informovat.

 

Jiří S. Pospíšil

Sdružení monarchistů Brno, o. s.

—————

Zpět