Letošní svátek JCKV bl. Karla I. Rakouského v katedrále na Petrově

03.11.2014 22:00

Je čtvrtek 23. října 2014 17.30 hod. V brněnské katedrále sv. Petra a Pavla zní od sakristie zvon a mohutné vstupní tóny varhan doprovázejí k oltáři katedrálního faráře otce Pavla Konzbula s doprovodem. Jsme přítomni slavnostní mše svaté k připomenutí a uctění památky JCKV blahoslaveného Karla I. Habsbursko-Lotrinského, posledního císaře rakousko-uherského, krále českého, markraběte moravského, etc.

 

Tato mše koná se zde pravidelně od roku 2009, tedy letos již po šesté, vždy v tyto podzimní dny, blíže církevnímu svátku bl. Karla I., což je 21. říjen.

 

Lidé stále ještě přicházejí a katedrála zdá se jim tento večer být oázou nejen duchovní, ale i úkrytem před nečasem a prudkým vichrem, který venku připomíná, že podzim je již opravdu zde. Jak symbolické!

 

Členové Řídící rady Sdružení monarchistů Brno – které je spolu s římskokatolickým farním úřadem hlavním pořadatelem a inspirátorem tohoto obřadu – starostlivě sledují, zda návštěva i přes nepřízeň počasí alespoň z části odráží vynaložené úsilí při propagaci této mše svaté, i celoroční osvětovou činnost, vížící se k popularizaci a představení osobnosti bl. Karla I. širší veřejnosti. Občas si vymění souznějící pohledy, které jako by říkaly: „Škoda, že lidé už ztratili touhu a potřebu zažít velikost okamžiku, kdy společně vyjádří svou úctu k velikánům své historie. Jinak by přece tato katedrála musela praskat ve švech!“

 

Jednou z příčin tohoto stavu je i to, že lidé tyto osobnosti prostě neznají. Vždyť se o nich v minulosti v lepším případě mlčelo, spíše však po mnoho generací cíleně lhalo. Nyní po čtvrt století svobody takové osobnosti stále pracně hledáme, držíce se však křečovitě propagandou vytvořených mýtů, kterým však národ uvěřil. Dělo se tak bohužel v širokých souvislostech, sahajících až k počátkům první modifikace našeho dnešního státu. Stát se mění škrtem pera, lidé a země zůstávají. V neklidných a nestabilních vodách posledního století naší historie, zdá se, jako by u našich představitelů snad ani nebyly příklady morální i osobní statečnosti, tolik potřebné k příkladům a k následování. Tyto osobnosti však i v naší nedávné minulosti díky Bohu jsou, a není jich málo. Jen těžce a velmi zvolna proráží léty ztuženou krustu mlčení, opovržení a nenávisti, záměrně šířené v naší těžce zkoušené společnosti.

 

Takové a podobné myšlenky tanou možná v myslích mnoha přítomných věřících, zatímco je celebrující kněz u obřadu vítá spolu s posluchači Radia Proglas. Přímý přenos z této bohoslužby je zajišťován poprvé.

 

Všem, kterým se na přenosu podíleli, upřímné „zaplať Pán Bůh!“

 

Po čtení a evangeliu následuje skvělé kázání otce Pavla Konzbula. Svůj pohled na život a odkaz bl.Karla I. pojal velmi osobitě, působivě a zřetelně, s aktuálními průniky do současnosti. Pokud se nám podaří text kázání získat, uvedeme jej jistě samostatně na našem webu. Vtom již z kůru zní podmanivý lyrický „sound“ ženského pěveckého sboru. Dómský komorní sbor při ZUŠ se zaměřením na církevní hudbu si pro letošní mši svatou vybral náročnou Missu Brevis od současného hudebního skladatele Zdeňka Pololáníka. Členky tohoto pěveckého tělesa v dobrém podezírám, že mají s katedrálou nějakou „tichou dohodu“. Tak těsně a skladně jsou jejich hlasy zakleslé do její klenby. Paní sbormistryně Dagmar Kolařová o tom jistě něco ví, ale – jak jinak – nepoví. Nic nevadí paní sbormistryně, ano, nemusíme vědět všechno. Nám plně postačí, že můžeme vnímat vaše společné jímavé dílo a těšit se zase na shledání v příštím roce. Moc děkujeme.

 

A jak v těsné návaznosti nevzpomenout druhého bratrského hudebního tělesa, ozdobující tento povznášející obřad – tentokrát mužského pěveckého sboru Láska opravdivá? Krásné provedení Smetanovy Modlitby, a na samotný závěr zařazená velmi očekávaná Haydnova Císařská hymna, dosahující až do nejskrytějších koutů našich rozjitřených duší. Vše krásné v nich pak sjednotí a utřídí závěrečné monumentální varhanní preludium mistra improvizace pana Petra Kolaře.

 

I vám všem veliký dík, přátelé.

 

Přátelské setkání ve vinárně Francouzské restaurace Živá voda v uličce Václava Havla, nedaleko katedrály pak bylo jak uvolňujícím vydechnutím po hlubokém emotivním zážitku, tak i příležitostí ke krátkému představení našeho sdružení, jeho činnosti i cílů. Při sklence vína a malém občerstvení jsme se zde setkali s našimi přáteli z Radia Proglas, TV Noe, Modlitební ligy císaře Karla za mír mezi národy, ze Sdružení pro blahořečení císařovny a královny Zity a s dalšími významnými osobnostmi. Snad se mi zde podařilo alespoň z části postihnout sváteční atmosféru letošní mše svaté k poctě a chvále našeho patrona JCKV bl. Karla Habsbursko-Lotrinského. Je naším velkým přáním, abychom se v příštím roce v brněnské katedrále u této příležitosti ve zdraví znovu setkali se všemi již tradičními partnery a spolupracovníky, a zejména s co největší návštěvou již poučené a vědoucí veřejnosti.

 

Jiří S. Pospíšil

 

 

Podrobnější obrazové materiály budou dodány později.

—————

Zpět