Kdo nám to zostouzí sídlo českých králů?

12.05.2013 10:01

 

Kdo nám to zostouzí sídlo českých králů?

 

Kdo by to tak asi dneska mohl být? A jak? Odpověď je vcelku prostá: jménem „jedenáctý president“, usedající  bezostyšně do křesla hlavy státu na Pražském hradě, sídle českých knížat a králů. 

 

Není nic špatného na tom, když demokraticky zvolená či jinak dosazená hlava státu oslaví vítězství nad zlem s diplomatickými zástupci jedné z hlavních vítězných mocností. Jen by měla mít na zřeteli, že takovýto přípitek lze učinit několika poháry ušlechtilého vína či přiměřenými číškami něčeho ostřejšího. Jenže vítězství bylo veliké, nejen to před 68 lety, ale i to před pár měsíci, a tak se zřejmě stakany vodky staly mnohem příhodnějšími...

 

Nic by se nebylo stalo, kdyby dotyčný onu společenskou virózu v klidu vyležel pod nebesy svého presidentského lože. Jenomže na uvedenou oficialitu v nevhodně krátkém časovém odstupu navazovala oficialita další, Čechům, Moravanům a Slezanům mnohem citově bližší. Nezbytná přítomnost při otevírání pokladnice s nejvyššími a nejposvátnějšími státními symboly – korunovačními klenoty českých králů, aby na nich po delší době mohlo opět spočinout s patřičnou úctou oko obyčejných smrtelníků. Ti vždy při této vzácné příležitosti neváhají v dlouhých zástupech, dlouhé hodiny a v odporném nečase dát najevo svůj hluboký citový vztah k naší dávnější slavné minulosti.

 

Díky veřejným médiím, jako je televize či internet pak ti, kdo nemohou být u toho, zřetelně a jasně vidí, jakou skutečnou úctu na rozdíl od nich chová k těmto symbolům republikánský president, který by všem občanům měl jít příkladem úcty a pokory při takové příležitosti. Nejde. Ani nemůže. Republika si chtě nechtě tyto symboly přisvojila, protože ani za bezmála 95 let své existence nedokázala vytvořit vlastní symboly, s těmi historickými v jakémkoli ohledu srovnatelné...! Proto se k nim chová i její rádoby stále přemoudřele ke straně nachýlená hlava tak macešsky.

 

Lze doporučit všem, kdo tento důkaz dosud neviděli, aby se na internetových stránkách o tom přesvědčili. My, monarchisté, pak můžeme jen litovat, že se pan president ve své momentální indispozici nezapomněl a nenasadil si svatokrádežně svatováclavskou královskou korunu na hlavu.

 

Možná by to mělo pro dobro tohoto státu stejné fatální důsledky, podobně jako když to prý kdysi učinil zlopověstný Reinhard Heidrich...

 

 

Dr. Luděk Šubert

Sdružení monarchistů, o. s., se sídlem v Brně

 

 

 

Článek, obrázky a příslušný videozáznam naleznete zde:

Pan prezident churaví, vysvětluje Hrad malátnost nad klenoty — Domácí — ČT24 — Česká televize

 

—————

Zpět