Jaká byla XV. tematická středa Sdružení monarchistů Brno

19.11.2014 22:16

Dne 19. listopadu 2014 proběhla již XV. tematická středa Sdružení monarchistů Brno na obvyklém místě v Klubu zastupitelů města Brna. Podle průběhu můžeme konstatovat, že program a celkový ráz neztratily nic ze své dosavadní dynamičnosti. Již výborová schůze Řídící rady, která tematické středě předcházela, byla dobře navštívena a vyznačovala se bohatou diskusí věnovanou vnitřním záležitostem. Vlastní tematická středa se vyznačovala také slušnou účastí, a diskusí, během večera postupně přibývali další posluchači, takže bylo nakonec plno.

Jak bylo avizováno předem, téma znělo Žižka, Valdštejn, Radecký – naši nejuznávanější a současně nejkontroverznější vojevůdci. Hlavní slovo měl dr. L. Šubert (úvodní text přednášejícího k tématu se nachází zde na webu v rubrice Pokřivená minulost). Jeho přednáška se držela tématu, ale vyzněla velmi zajímavě, doplněná o řadu detailů. Poté se ujal koreferátu Ing. P. Tichý a věnoval se vojevůdci Žižkovi. Na rozdíl od dr. Šuberta – který zdůraznil taktickou genialitu středověkého vojevůdce, zprvu spíš defenzivní, teprve později, jak upozornil, se ráz měnil na ofenzivní boje, ale to již na Žižkovo místo nastoupil Prokop Holý – Ing. Tichý kladl důraz na vojevůdcovství založené na bohatých zkušenostech a praxi. Sdělil, že Žižka již v útlém věku se ocitl poblíž trůnu, později sloužil v Litvě v bojích s Turky. Také připomněl, že později bojoval ve Francii, takže skutečně během dlouhých let nasbíral řadu poznatků a zkušeností, které mohl později uplatnit jako vojevůdce husitů. Vzhledem ke koreferátu zabralo téma Žižka největší část programu, dr. Šubert se ovšem dostatečně věnoval i dalším dvěma vojevůdcům.

Dr. L. Šubert

K tématu probíhala vzrušená diskuse až do samého konce. V závěru ještě V. Walter informoval o některých aktualitách, které se budou zřejmě blíže avizovány na tomto webu.

Tematická středa se vyznačovala zajímavým programem a bohatou, až vzrušenou diskusí. Vřele doporučujeme všem zájemcům návštěvu těchto přednášek a diskusí do budoucna.

Text a foto:

Z. S. Krejčí