Jaká byla V. tematická středa Sdružení monarchistů

20.05.2015 23:14

 

Pátá tematická středa Sdružení monarchistů se podle oznámení konala 20. května 2015 na pohostinném místě v Klubu zastupitelů města Brna. Téma bylo stanoveno takto:

I po 1152 letech vám rozumíme, svatí soluňští otcové!

 

  Dr. L. Šubert při úvodním slovu

 

V plánu bylo pouze krátké úvodní slovo k tomuto tématu, jehož se ujal Dr. Luděk Šubert. Nakonec to však vyznělo jako kratší, ale hutná přednáška. Koreferátu se pak ujal Ing. Fryščok, který přinesl s sebou také k nahlédnutí zajímavé historické publikace. Hned nato se rozvinula bohatá diskuse. Nedržela se sice vždy stanoveného tématu, ale její cena spočívala v množství zajímavých, i málo známých informací. Tak dlouhou a důkladnou diskusi snad žádná TS dosud nezaznamenala. Sám za sebe mohu dodat, že jakkoliv si vážím historické události a osobností věrozvěstů, přec jen to považuji za v našich dějinách méně významnou událost. Metodějovi žáci byli vypovězeni, nadále se uplatnila latinská bohoslužba západního typu. Odkaz Konstantina a Metoděje má dnes význam především pro pravoslavné křesťany, cyrilici jako písmo vidíme taktéž u těchto národů. A to bylo pro náš vývoj nakonec dobře, než kdybychom spadli do východní civilizační sféry vlivu. Úcta ke věrozvěstům byla oživena na katolické Moravě až v 19. století.

 

Účast na TS byla dobrá, objevilo se zde více nových tváří. Tuto alternativu tematické středy lze hodnotit kladně jako oživující změnu.

 

Text a foto:

Z. S. Krejčí, Sdružení monarchistů Brno

—————

Zpět