Jaká byla IV. tematická středa 2016

15.06.2016 23:35

 

IV. tematická středa 2016 Sdružení monarchistů Brno se konala, jak bylo oznámeno, 15. června, a to opět v Klubu zastupitelů m. Brna na Mečové ulici. Téma bylo zvoleno na základě výročí známé bitvy:

 

150 let od bitvy u Hradce Králové a vstupu naší podunajské monarchie do její finální vývojové fáze

 

Výkladu se ujali vojenští historici Ing. Petr Tichý a Dr. Luděk Šubert. Dr. Šubert téma zahájil a ukončil, hlavní výklad přednesl ing. Tichý. 

 

Bylo sděleno mnoho podrobností a zajímavostí. Zdůrazněn byl například pokrok spočívající ve využití železnice pro přesun vojsk, telegrafu pro komunikaci a samozřejmě zbraní. Rakouská armáda používala starý typ pušek předovek, pruská armáda již byla vybavena novými zadovkami. Rakouský voják svou zbraň nabíjel ve stoje, pruský mohl nabíjet vleže a ve výsledku mohl střílet několikrát rychleji než jeho protivník. Nicméně rakouské předovky mohly střílet dále a přesněji. V konečném výsledku záleželo na mnoha věcech. Rakouská armáda měla ztráty zhruba dvojnásobné oproti pruské. Je to rozdíl, ale ne tak velký, jak se někdy uvádí. Pokud jde o velení, označil ing.Tichý rakouské za zkostnatělé. Rakouský velitel, polní zbrojmistr rytíř Ludwig von Benedek byl povolán z italského bojiště do Čech, zatímco arcivévoda Albrecht, dosavadní vrchní velitel v Čechách, byl odsud poslán místo něho do Itálie. Zřejmě císař nechtěl, aby tušená porážka byla přičtena panovnickému rodu. Benedek nový terén neznal, musel se s ním teprve seznámit. Zvolená strategie bitvy na rovině u Hradce Králové nebyla vhodná, obrana pohraničních hor by způsobila pruské armádě daleko větší potíže. Pruská armáda vedená Helmuthem von Moltke měla lepší strategii, všichni včetně krále následovali armádu na bojiště, zatímco Rakušané vesměs dleli ve Vídni. Rakouská armáda kromě vojáků z korunních zemí čítala také vojáky z Uher a z Itálie. A právě ti byli první, kdo měli zájem co nejrychleji utéci. Bitvu rozhodl především příchod 2. pruské armády korunního prince Friedricha Wilhelma, která pronikla do týla rakouských vojsk. Ing. Tichý popsal mnoho zajímavostí z bitvy, což posluchači velmi ocenili.

 

Tematické středy se zúčastnilo cca 12 lidí, tedy trochu méně než obvykle. Úroveň výkladu byla vysoká, takže své poslání TS splnila.

 

  Ing. Tichý a dr. Šubert

 

 

 

  V průběhu výkladu

 

 

 

 

Text a foto:

 

Mgr. Z. S. Krejčí

Sdružení monarchistů Brno

—————

Zpět