IDET 2013 varující i alarmující...

25.05.2013 18:08

Květen každého lichého kalendářního roku je vyhrazen na Výstavišti v Brně prezentaci nejmodernější branné a bezpečnostní techniky AČR, NATO a mnoha dalších evropských i zámořských států a armád. Nejinak tomu bylo i letos. Stejně jako v roce 2011 se zástupci SM zúčastnili zahájení akce, která připadla na středu 22. května 2013. Také tentokrát nám volné vstupenky zajistil kolega Dr. Pavel Pazdera z University obrany. Naše monarchistická skupinka ve složení Dr. Luděk Šubert, Jaroslav Komprda, Ing. Libor Musil a PhDr. Pavel Mišustov se synem Ondřejem byla přítomna od zahajovacího ceremoniálu v 10.00 hodin až do hodin odpoledních.

Po zahajovacím průletu dvou JAS-39C Grippen a dvou Aero L-159A Alca, doprovázejících transportní CASA-295M, následovaly projevy ministra obrany ČR a primátora Brna. Pak již bylo možné se věnovat jak exponátům kolem pavilonu P, tak i v něm. Naše moravská srdce zahřálo i houfné obletování expozic České Zbrojovky (ČZ) Uherský Brod s jejich novými modely špičkových pistolí, super špičkového samopalu SCORPION nové generace a nejnovějších modelů útočných pušek BREN, na které je přezbrojována AČR. A samozřejmě též série těžkých nákladních vozů z kopřivnické TATRY, různých verzí. Zajímavé byly i další prezentace našich i zahraničních výrobců zbraní a bojové techniky.
 
Už tradičně byla středem zájmu i historická expozice Svazu letců, modelářské i výstrojní prezentace. Nepřehlédnutelná byla i letošní novinka, která v nás, monarchistech, vyvolala velmi nepříjemné pocity. A právě upozornění na příčinu chci věnovat větší pozornost v tomto reportu.
 
Ministerstvo obrany ČR v úzké součinnosti s Čs. obcí legionářskou již letos zahájilo masivní propagaci nákladného projektu Legie 100. Ten už na svou podporu získal celou řadu movitých partnerů a sponzorů a také historiků k řadě přednášek. Od hlavní brány po vojenské expozice je to téměř kilometr chůze areálem Výstaviště. Na několika místech té trasy již se pohybovali mladíci v legionářských uniformách a rozdávali letáčky na IDET doprovázející akce tohoto projektu, od středy 22. do neděle 26. května 2013. A to je třeba brát v úvahu, že hlavní aktivity jsou chystány až na roky 2014–2018! Tito aktivisté se pak proplétali mezi několika tisícovkami návštěvníků IDET a zvali k návštěvě své nemalé expozice. Ta se v podobě dvou uzavřených vagonů s výstavou textů, fotografií i trojrozměrných artefaktů k legiím a Masarykově péči o předmnichovskou čs. armádu nacházela mezi pavilony F a V. Doplněna byla plošinovým vagonem s replikou obrněného automobilu a legionářským polním ležením. My jsme sice jen bez většího zájmu prošli kolem, ale jinak byl zájem značný od ostatních návštěvníků.

Ani SM ani jiná monarchistická organizace KČ nevyjímaje nemá dostatek prostředků k tomu, aby této masivní legionářské propagandě mohly srovnatelným rozsahem vzdorovat. A to je ještě na letáčku řada pokynů, jak projekt podpořit aktivní účastí nebo finančně, což se týká občanské veřejnosti. Při veškeré úctě k akcím typu Audience v Brandýse nad Labem toto nebude stačit a zatím není příliš známek toho, čím by se monarchistické organizace ve stejném období měly, nebo jen chtěly zabývat, aby účinnost této masivní republikánské ideologické ofenzivy alespoň částečně ztlumily. Ano, Sbor brněnských ostrostřelců, část Klubů vojenské historie, navazující na c. k. vojenské tradice, a SM začaly s přípravou akce kolem obnovení hrobu šikovatele Leopolda Lojky na brněnském Ústředním hřbitově a SM zaměří své již tradiční tematické středy tak, aby to s problematikou daného období bylo více provázáno, ale i to bude jen část možného....

Nadešel dle výše uvedených signálů čas se tím v monarchistických složkách hlouběji zabývat, promýšlet další realizovatelné aktivity a prezentovat je nejen adresně, ale i obecně monarchisticky. Jinak ideový vliv projektu Legie 100 zcela zahluší jakoukoli propagaci monarchismu ve vědomí našich spoluobčanů.

Zaznamenal:
Dr. Luděk Šubert
Sdružení monarchistů, o. s., Brno

—————

Zpět