Atraktivní kniha pro zájemce o Habsburky

31.08.2011 17:34

Na knižním trhu se nedávno objevila výpravná publikace ve formátu A4, 340 stran, na křídovém papíře, plná nejen skvělého textu, ale i spousty ilustrací různého druhu včetně rodokmenů, barevných i černobílých. Na konci knihy se nachází důkladný několikastranový rodokmen a seznam literatuty. Tematicky se kniha věnuje soukromí rodu. Jednotlivé kapitoly mají názvy: 

 

Těhotenství, narození, dědičnost

Sociální určenost a výchova

Všední den a uspořádání života

Láska, manželství a sexualita

Nemoci a smrt

Právo na vládu a nároky na majetek

Habsburští částeční vládci

Životní cesty mladších synů

Životní cesty manželek arcivévodů

Konflikty v domě Habsburků

Osudy Habsburků po roce 1918

 

 

 

 

Text je fundovaný a současně čtivý i pro laického zájemce. Sazba je krásně upravená, zaznamenal jsem sice pár typografických nedostatků, kterých si ovšem čtenář nepovšimne.

 

 

 

 

Autoři: Karl Vocelka, nar. 1947 ve Vídni, docent na tamější universitě, byl hostujícím profesorem na Stanfordské universitě v USA.

Lynne Heller, nar. 1955 v Portlandu, Oregon, USA, studovala historii a hudební vědu v rodném městě, historii a dějiny umění ve Vídni. Vydává výzkumné a překladové práce zaměřené na Rakousko.

 

Karl Vocelka/Lynne Heller, Soukromý svět Habsburků. Život a všední dny jednoho rodu. Z německého originálu Die Private Welt der Habsburger, vydaného nakl. Styria, Rakousko, 1997, přeložila Lucie Navrátilová. Vydalo nakladatelství Plejáda, Plzeň, 2011. 

 

Podle sdělení nakladatelství se dočkáme na letošní Vánoce i druhé knihy  těchto autorů s názvem Život Habsburků.

 

V prodeji je i další kniha s obdobnou tematikou od tohoto nakladatelství: Jean Sévillia: Poslední císař Karel Rakouský. Napsal ji francouzský historik, nezatížený nacionalistickými postoji jednotlivých národů monarchie.

 

Obrázky jsou pořízené mobilním telefonem.

 

 

Z. S. Krejčí

Sdružení monarchistů Brno

 

—————

Zpět