1. tematická středa. Císař a král Zikmund Lucemburský – netradičně a objektivně

11.03.2013 12:49

 

Dne 20. února 2013 se uskutečnila první tematická středa Sdružení monarchistů. Jako zkušební téma bylo zvoleno „Císař a král Zikmund Lucemburský – netradičně objektivně.“ V daný měsíc jsme si připomněli 645. výročí narození této jedné z nejrozporuplněji hodnocených osobností v našich dávnějších dějinách a v dubnu bude 580. výročí přijetí císařské hodnosti tohoto nejschopnějšího syna císaře a krále Karla IV.

 

I když jsme poněkud zaspali s rozesláním pozvánek, přišlo si přednášku s besedou poslechnout 12 nejen monarchisticky zaměřených posluchačů. Akce proběhla v Klubu zastupitelů města Brna, na Mečové 5. Úvodní slovo přednesl Dr. Luděk Šubert, který se zaměřil na hlavní politické činy zmíněného panovníka a na dodnes trvající neshody v jeho hodnocení v tomto státě. Stručně pak zhodnotil i roli Zikmunda Lucemburského jako nepříliš úspěšného vojevůdce a co to zapříčinilo. S koreferátem zaměřeným na širší kontinentální a regionální souvislosti Zikmundovy činnosti pak vystoupil zástupce MS KČ Brno, kolega Jan Schánělec.

 

V téměř hodinové diskusi pak oba lektoři zodpověděli řadu konkrétních otázek, takže v závěru bylo možné konstatovat, že tato nová forma činnosti SM a monarchistů celkově splnila svůj účel a je možné v ní pokračovat společnými monarchistickými silami. To konstatoval i přítomný člen předsednictva KČ, kolega Bohumír Frelich. I přes zjevný úspěch však Výkonný výbor SM vidí nutnost výběr a zaměření témat na příští měsíce více zacílit k aktuálním potřebám propagace monarchismu. Bude to náročné jak z hlediska výběru příslušných témat, tak z hlediska postupného budování stabilnějšího a širšího jádra lektorského týmu. Na příští tematické středy budou pozvánky rozesílány včas, vždy s předběžným avizem nejbližšího následujícího tématu. Rovněž tak i stručná informace o průběhu akce.

 

Termín každé 3. středy v měsíci, místa a času v 18 hodin zůstává nezměněný, ale případné operativní změny budou vždy včas oznámeny.

 

Dr. Luděk Šubert

Sdružení monarchistů, o. s., Brno

—————

Zpět