Zapomenutá osobnost

11.05.2011 19:56

Emanuel Salamon svobodný pán z Friedbergu-Mirohorský není většině lidí znám. Byla to velmi pozoruhodná osoba a jeho životopis by vydal na hodně tlustou knihu. Vegetarián, bojovník za práva zvířat a proti vivisekci, polní podmaršál, patriot, slavný malíř, spisovatel, dramatik, překladatel hovořící patnácti jazyky, průkopník přírodní léčby, humanista atd.

 

 

 

V pouhých jedenácti letech již byl na vojenské akademii ve Vídni a v roce 1848 již bojoval v Itálii a v Maďarsku. Přestože byl díky svým schopnostem a inteligenci stále povyšován, táhlo ho to pořád k malířství. Dotáhl to ale až na polního podmaršála, což je jedna z nejvyšších hodností, jaké tam kdo z Čechů dosáhl. Přesto neměl rád militarismus a tvrdě vystupoval proti vojenské šikaně. Ale např. jiný český humanista  Přemysl Pitter odmítal sloužit v armádě i za první republiky a byl za svůj pacifismus odsouzen a uvězněn. Ale zpět k Salomonovi z Friedbergu. V roce 1853 se mu naskytla příležitost zanechat válčení, neboť jako malíř měl vytvořit pro císaře některé výjevy z bitev. Dnes bychom to nazvali válečným zpravodajstvím. Jeho postojem bylo vlastenectví, nikoli vlastenčení, což ovšem málo kdo chápal. Ale ani později nebyl nijak oslavován. 

 

 

Zemřel na následky úrazu – byl přejet kočárem – v roce 1908 v téměř 80 letech. Po vzniku Československa byl ignorován, což bylo s ohledem na jeho vlastenecké snahy v armádě dost hloupé.

 

Připravil: Ivo Buličič

 

 

—————

Zpět