Vzpomínka na hraběte Christiana Kinského

19.03.2014 20:52

 

Ve čtvrtek 20. března se v kavárně Praha v Novém Jičíně uskuteční malá připomínka nedožitých 90 let novojičínského rodáka Christiana Kinského a umístění jeho obrazu v kavárně, kterou rád navštěvoval také již jeho otec hrabě Bedřich Kinský. Součástí večera bude projekce fotografií, filmu, četba z knihy vzpomínek hraběte Kinského, který byl pravým šlechticem ducha. Hudební doprovod večera zajistí Václav Uhlíř, varhaník kostela svatého Mořice v Olomouci. Večer začíná v 18.00 hodin a jeho součástí bude rovněž vernisáž výstavy Prosíme nesedat!

 

 

 

 

Je lépe být, než se zdát aneb Prosíme nesedat! Tak zní název výstavy fotografií, která nese podtitul Šlechtický portrét 21. století a kterou mohli nedávno zhlédnout návštěvníci ve foyer Beskydského divadla v Novém Jičíně.

 

Mladý talentovaný fotograf Jiři Fiala z Třebíče dva roky na zámku v Kuníně dokumentoval významné okamžiky v moderních dějinách zámku, slavnost 250. výročí narození dobré hraběnky Marie Walburgy a rovněž vernisáž ojedinělé výstavy knih, plánů a map slavného maršála Ernsta Gideona Loudona.

 

Do Kunína se sjíždějí čas od času vzácní hosté ze starých šlechtických rodin z celé střední Evropy. Připomeňme, že v Kuníně byla velmi často k vidění Jeho Osvícenost Franz Joseph hrabě Waldburg-Zeil, přímý potomek císaře Františka Josefa I., ostravsko-opavský biskup Jeho Jasnost František Václav princ Lobkowicz, starobylé rodiny Podstatzky-Lichtenstein, Podstatzky-Thonsern, Belcredi, Mensdorff-Pouilly, Bořek-Dohalský, Sedlnitzky z Choltitz, Czernin z Chudenitz, Loudonové a naposledy Jeho Jasnost Karel kníže Schwarzenberg. Fotografie Jiřího Fialy vznikaly v letech 2012 a 2013 a mezi stovkami záběrů bylo opravdu velmi těžké vybrat ty nejzajímavější. 

 

S fotografickými portréty šlechticů, jejichž jména často pouze známe z návštěv hradů a zámků či četby knih, se bude moci široká veřejnost seznámit na výstavě v prostorách kavárny Praha v Novém Jičíně. Výstava Prosíme nesedat! zde potrvá od 20. března do 3. dubna. Z kavárny Praha se výstava přesune v hlavní turistické sezoně do vstupní haly barokního zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.

 

A proč název výstavy Prosíme nesedat!? Jedna z nejlepších fotografiií celé výstavy, zachycující knížete Karla Schwarzenberga a barona Ensta Gideona Loudona, vznikla ve chvíli, kdy staří dobří známí nadšeně klábosili se sklenkou dobrého vína na starobylé lavici kardinála Lva Skrbenského, na níž se objevuje vzkaz pro návštěvníky zámku: Prosíme nesedat!

 

Jaroslav Zezulčík

kastelán zámku Kunín

 

 

—————

Zpět