Vzpomínání na JCKV bl. Karla I. v Křenovicích

03.04.2017 12:29

 

U příležitosti 95. výročí úmrtí JCKV bl. Karla I. Habsbursko-Lotrinského sešli se v sobotu 1. 4. 2017 v prostorách křenovické římskokatolické fary místní farníci s členy Sdružení monarchistů Brno k malé pietní vzpomínce na tohoto posledního českého krále i markraběte moravského.

 

Přítomné uvítali představený SMB Jiří S. Pospíšil a místní pan farář P. Kamil Václav Sovadina, Opraem.

 

Úvodní řeč pronesl historik dr. Luděk Šubert, který v krátkosti přítomným přiblížil osobnost bl. Karla I., tentokrát s akcentem na jeho morální vlastnosti, jeho snahy a skutky během Velké války, i ve srovnání s následnými čelnými představiteli nově vzniklé Československé republiky.

 

Přítomných asi patnáct hostů si velmi zaujatě vyslechlo vyprávění pana děkana a slavkovského faráře P. Milana Vavra z návštěvy ostrova Madeiry, z místa skonu a posledního odpočinku bl. Karla I. Své vyprávění doplnil zajímavou a poutavou videoprojekcí z těchto památných míst.

 

Přátelské setkání na dané téma ukončila čilá diskuse. I z tohoto místa bych rád poděkoval panu děkanovi za nevšední ochotu, se kterou přijal naše pozvání, za poutavé vyprávění a příslib další možné spolupráce. Bylo zejména jeho zásluhou, že ze setkání přítomní odcházeli z mnohem živější představou o Madeiře i o konkrétní podobě císařova hrobu. Poděkování patří i dr. Šubertovi, P. Sovadinovi, ale i všem dámám, které hostům připravili chutné a vydatné pohoštění. Všem Pán Bůh zaplať.

 

Jiří S. Pospíšil

—————

Zpět