V. tematická středa SMB 2016

21.09.2016 22:58

 

V. tematická středa se konala, jak bylo oznámeno, 21. 9. 2016 v Klubu zastupitelů města Brna. Bylo to první setkání po letních měsících. Přednášky se ujal dr. Luděk Šubert a zabýval se výročím obléhání Vídně Turky roku 1683. Pečlivě rozebral příčiny konfliktu, zabýval se historií už od roku 1453, kdy byla Turky dobyta Konstantinopol, přes řadu dalších historických událostí až ke stanovenému tématu a pak i do současnosti při hledání souvislostí se současnou situací. Zabýval se potížemi formování a přesunu obrovské turecké armády pod vedením Kary Mustafy Paši, opevněním Vídně, situací na obou stranách při obléhání, posléze útokem spojených říšských, habsburských a polských vojsk po dvou měsících obléhání, který vedl k porážce tureckého vojska. Uváděl i různé diplomatické spojitosti.

 

Dr. Šubert se zhostil přednášky i přes svůj zdravotní stav výborně a byl odměněn potleskem přítomných. Dík patří i J. Komprdovi za promítání obrázků. Následovala bohatá diskuse na rozmanitá související témata. V ní se uplatnil zejména B. Urbanský a především ing. P. Tichý. Ten nejen že uvedl řadu faktů a zajímavostí, ale rovněž svým vtipem dokázal publikum pobavit. 

 

Celkem bylo přítomno 14 osob, což je obvyklý standard. Tematická středa byla jak kvalitou přednášky, tak bohatou diskusí velmi zdařilá.

 
 
  Dr. L. Šubert při přednášce

—————

Zpět