U příležitosti výročí křtu císaře a krále Karla IV. za církev a vlast

02.06.2016 13:46

 

Dne 30. května 2016 v 18.00 hod. byla sloužena v chrámu sv. Vavřince v Křenovicích mše svatá, jejíž záměr i motto znělo: 

 

U příležitosti výročí křtu císaře a krále Karla IV. za církev a vlast 

 

Mše se konala s iniciativy Sdružení monarchistů Brno, které  spolu s místním Římskokatolickým farním úřadem akci zaštítilo. Mši celebroval místní farář P. Kamil Václav Sovadina O. Praem a spolucebroval a zasvěceným výkladem k danému tématu přispěl církevní historik P. ICLic.ThDr. Jiří Koníček, dómský kaplan katedrály sv. Václava v Olomouci. Mše se zúčastnilo přibližně třicet věřících jak z řad místních, tak i z okolních farností, z Rousínova či Újezdu u Brna. Mše byla plně zaměřena na zásadní význam osobnosti a celoživotní dílo Karla IV. i na jeho vztah k církvi. 

 

Na závěr mše dostal také prostor dr. Luděk Šubert ze Sdružení monarchistů Brno, který několika vytříbenými větami shrnul, co v průběhu mše již uvedl P. Jiří Koníček. Ten se na mši objevil poměrně nečekaně, a snad jen P. Kamil Sovadina měl povědomí o tom, že by se mše mohl zúčastnit.

 

Po mši se většina věřících přesunula na místní faru, kde bylo pro všechny připraveno malé občerstvení. P. Jiří Koníček se ukázal jako skvělý společník a znalec tematiky, ale do zajímavé diskuse se zapojila i většina přítomných, kteří projevili jak o historii, tak i současnou pozici církve u nás živý zájem.

 

V systematické osvětové činnosti Sdružení monarchistů Brno je tato křenovická mše bezesporu dalším úspěšným bodem, což dokumentovala všeobecná spokojenost všech účastníků. Jako při všech podobných akcích, byla i zde uzavřena řada přátelských kontaktů, což je kýženým příslibem do budoucna. 

 

Jiří S. Pospíšil

—————

Zpět