TUŘANY 11. 11. 2016 – malé rozsahem, velké účelem

16.11.2016 09:47

 

V pátek 11. 11. 2016 se v městské části Brno-Tuřany uskutečnil již dlouročně tradiční vzpomínkový akt ke Dni veteránů – Remembrance Day.

 

Jak už běžně tak mimo zájem reginálních medií, které se věnovaly akcím ve velkých městech, vlastní Brno-centrum nevyjímaje. Nevím, kde jinde, ve srovnatelně velkých obcích, jako jsou Tuřany, rovněž občané vzpomínali...

 

Krátce po 16. hodině, už za soumraku a narůstajícího silničního i vzdušného pátečního provozu se v obecním parčíku u pomníku padlých sovětských vojáků z dubna 1945 sešla přibližně stovka občanů s dětmi a lampionky. Vojenský charakter aktu byl prezentován téměř dvacítkou vojáků rakouského c. k. 8. pěšího pluku Brno pod velením svého obersta Vladimíra Holíka a pod zástavami pluku a Moravy. Vedle nich zaujala nástupový tvar o něco menší jednotka v uniformách čs. legií na Rusi pod velením svého velitele. Všechny přítomné bavil odhadem čtyřletý malý synek pluku Saša Pučálka, doprovázející svého rovněž uniformovaného otce. Druhá světová válka byla připomenuta podporučíkem Jiřím Hofmannem v battledressu naší 1. smíšené letecké divize v SSSR, pilot/oficerem britské RAF Michalem Hajnem a dvěma zástupci Klubu vojenské historie z Ústí nad Labem v battledressech Royal British Army, jednoho ze skotských regimentů, dle tradičních čapek glengarry cap (lodička s týlovými stuhami). Současná AČR byla zastoupena pouze mou maličkostí.

 

Malý, ale milý pěvecký sbor z místní školy, vedený její paní ředitelkou zazpíval českou a slovenskou státní hymnu, po níž se ujal slova člen Sdružení Obce legionářů Ing. Miloš A. Fryščok. Krátce přivítal zúčastněné a během následných asi 10 minut přednesl tradiční projev, opětně připravený panem Pavlem Hofmannem. Ve svém obsahu stručně vzpomenul 100. výročí úmrtí císaře a krále Františka Josefa I. a nástupu císaře a krále, dnes již blahoslaveného Karla I. Rakouského. Neopomenul ani 250. výročí narození c. k. polního maršála Josefa Václava Radeckého, hraběte z Radče. Přirozeně byly vzpomenuty i obě světové války 20. století a jejich oběti stejně jako padlí v následných válečných konfliktech. 

 

Po tradičním projevu tuřanský pan starosta Radomír Vondra a paní atašé konzulátu Ruské federace v Brně Karina Sultanova, položili za své kolektivy kytice. Ozbrojené jednotky měly k poctě zbraň, neozbrojení salutovali. Poté pěvecký sbor přednesl tři krásné sborové melodie a na pokyn Ing. Fryščoka plk. Holík sestavil pochodový proud s jednotkami včele a občany za nimi. Za dobrovodu dopravní policie se průvod vydal k přibližně půl kilometru vzdálenému kostelu. V postraním parčíku s kaplí padlým místním občanům byl pak vzpomínkový akt zakončen tím, že otec a syn Pučálkové přenesli do kaple zapálené svíce. Tento ritus byl doprovozen salvou pěšáků 8. c. k. pluku a třemi salvami legionářské jednotky.

 

Pan starosta Vondra pak vojsko pozval na obecní úřad k malému občerstvení a tradičnímu fotografování. Závěrem tohoto stručného reportu dlužno vzpomenout, že tradiční předávání umělých vlčích máků má díky odkazu legionářů v Tuřanech tradici od roku 2004 a zapichování křížků od roku 2008. Jak patrno z uvedeného, šlo o akci rozsahem malou, ale duchovně hlubokou. Před pomníky a deskami padlých stanuli společně zástupci různých období našich vojenských dějin a v podobě c. k. pěchoty a legionářů dokonce i bývalí nepřátelé, dnes spojení zájmem o naši minulost. Pietní důstojnost aktu byla zdůrazněna tím, že nikdo z přítomných se nesnížil k žádným invektivám, které by zohledňovaly politickou, ideologickou a tím i názorovou složitost dnešní doby, za což patří občanům Tuřan, jejich obecnímu vedení i ostatním spoluorganizátorům upřímný dík. Je to důkaz, že když jde o společnou věc, dokážou Moravané táhnout za jeden provaz. Kéž by tak tomu bylo vždy!

 

 

pplk. v. v. Dr.Luděk Šubert

—————

Zpět