Slavnostní mše v Rajhradě

05.10.2016 21:19

 

Naše účast na slavnostní mši svaté u sester Těšitelek 1.10. 2016 v Rajhradě byla veskrze úspěšná. Slavnostní mši svatou celebroval biskup Vojtěch Cikrle. Zahájily ji obřady ukládání relikvie JCKV blahoslaveného Karla I. Habsbursko-Lotrinského a ostatků zakladatele kongregace Sester Těšitelek arcibiskupa Pavla hraběte Huyna. Celou mši působivě provedl pěvecký sbor, místy doprovázen menším orchestrem. Otec biskup pronesl brilantní kázání o mimořádnosti této slavnosti, navíc s perfektní dikcí, takže bylo rozumět každému slovu. Sestry Těšitelky překvapily, a s kytarovým doprovodem zazpívaly jednoduchou píseň k přijímání. 

Celý obřad byl hojně navštíven cca 200–250 věřících a trval téměř dvě a půl hodiny. Neměl však slabá místa. Na asi třiceti řádových sestrách (které se v hospici u kláštera starají o těžce nemocné pacienty) bylo vidět, jak celý obřad prožívají. Na závěr mše svaté matka představená poděkovala otci biskupovi, že přijal jejich pozvání, poděkovala i dalším aktivním zúčastněným, i všem hostům, mezi nimiž byl i ministr kultury Daniel Herman.

 

  Pohled na zaplněnou kapli

 

Sestrám Těšitelkám jsme přinesli malý dárek z dřívějších mší, které již osm let pořádáme k uctění památky JCKV bl. Karla I. Habsbursko-Lotrinského v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla. 

Velmi nás potěšilo sdělení jedné ze sester,že právě naše brněnské mše svaté je inspirovaly, což vyústilo v jejich dnešní slavnost.

Měl jsem v úmyslu setkat se osobně ze sestrou Františkou, která nás do Rajhradu pozvala, a se kterou jsem si již vyměnil několik e-mailů. Patří k vedení kláštera (vikářka) a bylo mi jasné, že bude v těch chvílích velmi vytížena. 

 

Z našeho spolku se slavnosti ještě zúčastnil Mirek Pauřík, který fotil, Vilém Waltr, Vlaďka Frelichová, Ilonka Majtnerová.

 

Text: Jiří S. Pospíšil

Foto: M. Pauřík

—————

Zpět