Rousínovští hudebníci v Křenovicích

26.04.2013 14:36

 

 

V sobotu 20. 4. 2013 se uskutečnilo v Křenovicích jarní klubové setkání spolupořádané místním Divadelním spolkem A. V. a Sdružením monarchistů Brno. Tentokrát s ohledem na letošní 1150. výročí příchodu bratří Cyrila a Metoděje na Moravu vystoupilo Malé Hudební Družení z Rousínova. V tomto rodišti legendárního sběratele moravských lidových písní Františka Sušila  před deseti lety soubor vznikl. Moravské lidové písně jsou také pro tento komorní sbor dílčí inspirací. 

 

 

Těžištěm zájmu je však pro sbor autorská hudební realizace staroslověnských biblických a liturgických textů. Tedy literatury spadající do okruhu východní křesťanské kultury a mystiky sahající buď přímo anebo nepřímo až ke slovanským věrozvěstům – Konstantinovi, Cyrilovi, a Metodějovi, na Velkou Moravu k počátkům našeho kulturního dědictví. Hudebně čerpá MHD z lidové slovanské zpěvnosti. Vzniká tím alternativní hudební kategorie, která je v regionu původní (tj. jižní Morava nebo možná střední Evropa) výrazově nová nebo staronová. Mnohé z textů jsou převzaty přímo z dochovaných perel staroslověnské literatury psané hlaholicí (písmo vzniklé na Moravě v 9. stol.) Z původně čistě vokálního seskupení se během posledních dvou let stalo seskupení vokálně-instrumentální (cimbál, el. kytara, violoncello, flétny, gusle). Základem hudebního projevu je však vokální podoba skladeb, na kterou je kladen největší důraz. 

 

 

 

Duší této osobité hudební formace je rousínovský rodák – malíř, sochař, výtvarník, hudebník Karel Cyril Votýpka, autor všech hudebních aranží i některých skladeb a textů. 

 

 

 

Souboru se v Křenovicích dostalo od asi padesáti většinou nadšených posluchačů vřelého přijetí. Akce byla také obecně hodnocena jako významný dramaturgický počin.

 

Jiří S. Pospíšil, Sdružení monarchistů Brno

 

 

 

—————

Zpět