Referendum o samostatnosti – vítězství nebo prohra Skotů?

20.09.2014 12:02

 

Snad celý tento týden se mi hlavou honily myšlenky, jak bude po referendu vypadat Spojené království, nejvýznamnější křesťanská evropská monarchie, co konečný výsledek přinese samotným Skotům, celému království, Evropě i zbytku světa. Dnes již výsledek vyhlášeného referenda známe a je tedy možné, aby k tomu kdokoli z nás zaujal své stanovisko, aniž by to vyznělo jako nemístné vměšování do interních záležitostí jiného státu a jeho národů.

 

1. Skoti a Skotsko ve Spojeném království

 

Vzájemné vztahy zejména germánských Anglosasů a keltských Skotů mají víc jak tisíciletou tradici střídání ostrých střetů i období relativního klidu a míru. Výčet historického sledu uvedených období by vydal na řadu knih a nelze je tedy postihnout. Některé zobecněné skutečnosti je však třeba mít na zřeteli.

 

V žádném případě však není možné klást rovnítko mezi dané vztahy dnešními a řekněme na přelomu 13. a 14.století. Tehdejší, i u nás notoricky z filmu „Statečné srdce“, známé povstání Williama Wallace, které úspěšně završil skotský král Robert Bruce bitvou u Bannockburnu 24. června 1314 porážkou Angličanů, nelze srovnávat s dnešní situací. Tehdy Skoti skutečně bojovali pod heslem „Nikoli pro slávu, ale za svobodu!“ Další významnou peripetií je, že když v roce 1603 zemřela královna Alžběta I.(vládla 1558–1603), která byla bezdětná, nastoupil i na anglický trůn syn skotské královny Marie Stuartovny, tedy Alžbětou popravené sestřenice. Stuartovci vládli personální unii obou království až do roku 1702, s krátkou přestávkou parlamentní republiky v letech 1649 až 1659.

 

Skoti po nástupu Oranžské dynastie na anglický trůn a zejména po prohrané poslední bitvě tzv. jakobitského povstání u Cullodenu 16. dubna 1746 zažili období skutečného „temna“ a národnostního útlaku. Nesměli nosit své národní klanové kroje, tvrdě bylo šlapáno po projevech katolické víry, a podobně. Tyto represálie však postupně vyšuměly během napoleonských válek, kdy už ve Španělsku, nebo později u Waterloo (18. 6. 1815) bylo možno vidět i britské pluky s tradičními skotskými výstrojními doplňky. Skoti měli nemalý podíl na tom, že Spojené království během 19. století i v řadě koloniálních válek upevnilo svou pozici evropské supervelmoci.

 

Pozdější ekonomický rozvoj i první a druhá světová válka, díky podílu Skotů na dosažených úspěších, jejich interní i vnější prestiž jen posílila. Bylo dosaženo značné vnitřní autonomie Skotska v rámci Spojeného království, celou řadou zjevných privilegií. Mají vlastní zemskou vládu i parlament, platí skotskou librou, mající stejnou platební hodnotu jako libra anglická, smějí zákonně používat skotskou vlajku a další zemské symboly. Například ve fotbale mají svou vlastní státní reprezentaci (možná i v dalších sportech) a jejich zemská historická hranice s Anglií je přesně vymezena a respektována. Neznáme citlivé interní nuance, které 45 % Skotů přiměly k vyvolání referenda a požadavkům naprosté nezávislosti na Spojeném království.

 

2. Předpokládané důsledky nezávislosti pro Skoty, Británii a potažmo i Evropu a svět

 

Dnes, přesně 700 let po Bannockburnu, je situace diametrálně odlišná. Díky kosmickým komunikacím, letecké, rýchlé námořní, železniční i silniční dopravě a vzájemné propojenosti interních i mezinárodních ekonomických a politických vztahů se tisícinásobně zkrátily vzdálenosti mezi geopolitickými body.

 

Vztahy platné ve středověku mezi městy a obcemi vzdálenými od sebe deset kilometrů, mají dnes přibližně stejnou účinnost, jako místa  vzdálená řádově 10 000 kilometrů. Politická, ekonomická, sociální, správní a legislativní i vojenská infrastruktura, budovaná do dnešní podoby desítky let, navíc s nezbytností jejího dalšího zdokonalování, by rázem vzala za své. Vše zmíněné a řadu dalších prvků, by si Skoti, s nemalými náklady ze své vlastní kapsy, museli začít budovat od základů sami a laciná by tato restrukturalizace nebyla ani pro zbytek Británie.

 

Skoti by museli, a to i ti, kteří s odtržením od Londýna nesouhlasili, vyřešit též otázku režimu – tedy zda zůstanou nadále monarchií, nebo se vydají republikánskou cestou. Jsou tu otázky vztahů k Evropské Unii i k NATO, tedy především okolnosti ekonomické, politické a vojenské. Následná nutná rekonstrukce vnějších systémů vazeb v EU a NATO v dnešní rozkolísané mezinárodní situaci (Ukrajina, islamisté), by dočasně oslabila i dané koaliční vztahy. A to na řadu let. Opět s náklady z kapes daňových poplatníků. Navíc se stal zjevným příklad pro baskické a katalánské separatisty ve Španělsku, korsické ve Francii, sardinské v Itálii, valonské a vlámské v Belgii nebo proruské na východní Ukrajině. Všeobecně ošklivé vyhlídky pro sjednocenou a silnou, křesťanskou západní polovinu geopolitické Evropy.

 

Mělo by to vliv i na náš stát, nejen z hlediska zaujetí oficiálního postoje vůči samostatnému Skotsku. Někteří „Čecháčci“ se okamžitě začali opájet vidinou, že skotští separatisté si vzali mustr z poklidného rozdělení Československa v lednu 1993. Lidově řečeno – houby s octem! Shodný by byl pouze výsledek vzniku nových států. Nelze srovnávat význam dělení zhruba třikrát menšího státu rozlohou a víc jak čtyřikrát menšího počtem obyvatel. A to nemluvím podrobněji o obecné rozvinutosti Británie a ČSR. Spíše by se to blížilo důsledkům rozpadu Rakouska-Uherska v roce 1918. A to i s podobnými důsledky pro zpomalení vývoje nástupnických států a následné míry jejich ohrožení nějakým vnějším agresivním subjektem. Sňatek Čech, Moravy a Slezska se Slovenskem trval, bez ohledu na období 1939 až 1945, pouhých 75 let a ne řadu staletí. Za kratší dobu se vytvářejí i mělčí vzájemné vazby a rozchod tak bývá méně citelný materiálně i duchovně. Také někteří nepříliš soudní Moravané separatistickým Skotům tleskali, protože mají srovnatelně zúžený pohled na celý problém. Státní a národní nezávislost není jen pocit nabyté „svobody“. To nejsou jen práva, ale především řada povinností, tato práva legalizující. Kromě toho, Skotové si cílenou historickou činností vydobyli zcela zjevnou zemskou a národní autonomii, zatímco Moravané se zatím k dosažení těchto cílů nedokázali ani řádně sjednotit. Proto mohou někteří „Novočeši“, či spíše Pražáci, jak rodilí, tak i z Moravy naplavení, bez obav rozebírat česko-slovenské vztahy a vůbec neřešit aktuálnější vazby česko-moravsko-slezské. V budoucím možném důsledku se tak chovají hůř než Angličané v posledních letech vůči Skotům a tak podněcují stále oprávněněji sílící touhu Moravanů po autonomii.

 

Závěrem

 

Zůstává tu poslední úhel pohledu – obecně monarchistický. Není jisté, zda by se v tomto státním uspořádání rozhodli Skoti pokračovat. Jisté však je, že by svým odtržením výrazně oslabili nejvýznamnější evropskou křesťanskou monarchii, což by nebylo dobým cílovým znamením ani pro české, moravské a slezské monarchisty, ani pro monarchisty v jiných evropských republikách. Proto se mi po výsledku referenda ve Skotsku vnitřně ulevilo a jsem z hloubky srdce rád, že v této sice drsné, ale nádherné evropské zemi zvítězil rozum nad krátkozrakostí. A k tomu Skotům upřímně blahopřeju!

 

Dr. Luděk Šubert

Sdružení monarchistů Brno, z. s.

—————

Zpět