Poslední český král, blahoslavený Karel. Reportáž z přednáškového semináře

04.12.2016 13:10

 

Poslední český král

Blahoslavený Karel

 

Reportáž z přednáškového semináře

 

 

Pokud se v okruhu určité skupiny lidí setkáme se jmény MUDr. J. Balharová, či ing. J. Pejřimovský, já osobně jsem vždy ve střehu. Jde mírně řečeno o znalce, od kterých je vždy možno něco nového se dovědět a něčemu přiučit, a jejichž lektorská, badatelská a publikační činnost je známá.

 

21.11.2016, v den, kdy si připomínáme 100. výročí úmrtí Františka Josefa I., v kostele u sv. Janů u minoritů v Brně se konal uvedený přednáškový seminář. Přednášejícími byli: 

 

MgA. et Mgr. Petra Štěpánová: Bl. Karel v kontextu českých dějin 

MUDr. Jana Balharová: Bl. Karel v Brně, původ jeho relikvie u minoritů 

Mgr. Ing. Josef Pejřimovský, PhD.: Bl. Karel jako panovník a poslední český král, který se však omluvil a dodal k přednesu šestistránkový výtah ze své knihy.

 

Půldruha hodinová přednáška začala krátce po mši po půl páté, kdy byla uctěna i památka letos zesnulého otce Roberta Mayera, který byl i velkým příznivcem blahoslaveného Karla. 

 

Při úvodním slovu Mgr. Štěpánová všechny seznámila s tématy přednášky a zároveň omluvila neúčast ing. Pejřimovského.

 

V průběhu první „školní hodiny“ Mgr. Štěpánová v podstatě představila průřez českými dějinami s přihlédnutím na zvláštní historický význam Habsburků v historii Zemí Koruny české. Jest nabíledni, že podobné tema je na tak krátkou dobu výkladu těžce zpracovatelné. A tak přednáška pro průměrně znalého historika, monarchistu, či příznivce historie v dnešním „boomu“ různě věrohodných informací v médiích, tisku i literatuře během posledních dvou let působila jako dosti obecná, zvláště, když byly prezentovány jisté nepřesnosti. Zavzpomínala také na svou každodenní učitelskou praxi, kdy popsala děti na nižším školském stupni, že historie a dějepis není pro ně zcela opomíjeným předmětem a tento obor je pro ně hodně zajímavý a věnují mu velkou pozornost. A to nás jako příznivce royalismu může jenom a jenom těšit.

 

Druhá část přednášky byla pro mě osobně nejzajímavější. Šlo o téma, které mě enormě zajímá, a to historie relikviáře, jeho výroba, montáž a související obřadní procedury. Měl jsem možnost se s MUDr. Balharovou setkat před přednáškou, pozdravit ji a několik vět si s ní vyměnit. Vzhledem ke skutečnosti, že na dané tema připravuje na příští rok k vydání další knihu, rozhodl jsem se vyjít vstříc její žádosti a řadu faktů nezveřejňovat a opět se zaměřit spíše na rovinu obecnou, a tak může litovat každý, kdo si nechal toto zajímavé povídání ujít a může jen čekat, až vyjde kniha a strachovat se, aby nebyla ihned rozebrána…

 

Něco však sdělit lze, a předpokládám, že mi toto autorka nebude vyčítat, a tak v případě, že jsem byl až příliš konkrétní, se tímto paní doktorce omlouvám.

 

Autorka svoji „školní hodinu“ rozdělila na dvě části, a to:

 

Blahoslavený Karel v Brně

Autorka se krátce zmínila o rodičích arcivévody i krátce o Karlově životě, jakož i o skutečnosti, že jeho otec coby císařský důstojník s manželkou cestoval po různých posádkách a Brno bylo taktéž městem, kde tento důstojnický pár nějakou dobu pobýval. Při rekognoskačním pátrání a bádání v archivech úzce spolupracovala s prof. Horákovou, jejíž výsledkem bylo poměrně přesné určení míst, kde malý arcivévoda Karel s rodiči bydlel (vily i posádky). O jeho přítomnosti zde svědčí i dobové pohlednice a fotografie, stejně jako pojmenování několika ulic po Karlovi v posledních letech existence monarchie jako takové včetně jejích současných pojmenování.

 

 

Relikviář bl. Karla u Sv. Janů u minoritů v Brně

Objevivší se stopa na vytrženém listu z kroniky, vedoucí k nálezu originálu kroniky hraběnky Mensdorff-Pouilly (dvorní dáma císařovny), nález relikvie, a jeho instalace je impozantním výsledkem soustavných badatelských, pátracích aktivit a snah MUDr. J.Balharové, které s trochou nadsázky lze přirovnat k někdejšímu nálezu relikviáře sv. Maura, i když zde byl spouštěcí impuls poněkud méně dobrodružný, nicméně nelze nepochybovat, že než se výsledek její soustavné práce (vznik a fysická instalace relikviáře) dostal na dnešní úroveň, musela projít velkou řadou zkoušek od nejrůznějších kruhů, které si málokdo dokáže představit. Lektorka velmi poutavě vyprávěla příběh nálezu oné relikvie, které ve svém významu, tedy objev kroniky hr. Mensdorff-Pouilly a kadeře vlasů zesnulého panovníka, může být právem považováno za nález cenného pokladu na našem území. Ve skutečnosti část byla objevena již v roce 1975, ale až po dalších 25 letech došlo k nálezu oné obálky s vlasy, zhodnocení odborníky patřičného „kalibru“, a dán do souvislostí a vyhodnocení jeho významu. 

 

Odtud již nebylo daleko ke vzniku myšlenky vzniku relikviáře, jehož cesta od myšlenky po vlastní instalaci byla časově krátká, napnutá, vysilující a nervy drásající… Bylo velmi zajímavé poslouchat zážitky z realizace toohoto relikviáře. A to doslova a do písmene. Pečeť pravosti umisťuje opavsko-olomoucký biskup Lobkowicz 15.4.2014 čtvrt hodiny před zahájením mše s následující přednáškou, (o které informujeme viz: https://sdruzenimonarchistubrno.webnode.com/news/vzpominka-na-to-jak-sedive-utery-a-d-2014-nebylo-sedivym/, a které se účastní ku příležitosti devadesátiletého výročí úmrtí císaře Karla i JCKV arcivévoda Rudolf Habsburský ve stejném domu Páně jako dnešní seminář.

 

Autorka nemohla nevzpomenout ani zásluhy předčasně zesnulého příznivce d. p. otce Roberta Mayera, a jeho spolupůsobení při souvisejících činnostech.  

 

Poté se opět ujala slova Mgr. Štěpánová a krátce přetlumočila výtah dopisu ing. Pejřimovského, jehož úplné znění, bylo předáno těm, kteří projevili hlubší zájem o tohoto panovníka.

 

Závěrem obě přednášející ochotně zapózovaly fotografům, jakož bylo i umožněno fotografování relikviáře, který je jednou z dalších relikviářů tohoto blahoslaveného.

 

Nelze jinak, jak těšit se na avizovanou knihu MUDr. Balharové, která vyjde v Kartuziánském nakladatelství p. Braunera. Já si ji určitě zakoupím a již se těším na slavnostní uvedení.

 

Text a foto: Miroslav Pauřík

Sdružení monarchistů Brno

—————

Zpět


Fotogalerie: Poslední český král, blahoslavený Karel. Reportáž z přednáškového semináře

Tato fotogalerie je prázdná.


Fotogalerie: Poslední český král, blahoslavený Karel. Reportáž z přednáškového semináře

Tato fotogalerie je prázdná.