Polské monarchistické fórum po osmé – 26. až 29. března 2015

30.03.2015 14:44

V uvedených dnech se tři zástupci Výkonného výboru SMB Ing. Petr Tichý, Jan Schanělec a Dr. Luděk Šubert osobně zúčastnili na základě pozvání daného již 8. fóra monarchistów polskich, které se letos konalo ve velkopolském Antonině, asi 70 km severovýchodně od Wroclawi. 

 

Polští kolegové si rezervovali lovecký zámeček v klasicisním stylu 30. let 19. století, který v obdobném přírodním areálu, jako je lednicko-valtický, nechala vybudovat známá polsko-litevská knížata z rodu Radziwillů. Jejich hosty tu pak bývali významní polští umělci, především hudební skladatel Frederik Chopin. Samotná vesnička Antonin má asi 400 stálých obyvatel, ale u zdejších rybníků s možností koupání, je řada penzionů a letovisek. V jednom z nich, asi půl kilometru od zámečku, jsme tři noci přenocovali i my.

 

Honzu a mě vyzvedl u Kauflandu v Židenicích ve čtvrtek v 8:30, náš monarchistický kolega MVDr. Jiří Čížek z MS KČ Strážnice. Má prostorného Fiata k přepravě až sedmi osob, ale vezl své dvě fenky, takže spolu s bagáží jsme jakž takž pohodlně obsadili zbývající místa. Pro dané avizované omezení jsme měli předběžné pochopení. Přes Kunštát a Poličku jsme před 11. hodinou dorazili do Horního Újezda pro kolegu Petra a pak už zamířili směr Králíky. Přes historické město Klodsko jsme dorazili do velké slezské Vratislavi, ale podařilo se nám jí projet vcelku plynule tak, že jsme na místě v penzionu Lido byli kolem 17. hodiny.

 

Většině nás známý kolega Jan Lech Skowera, představitel Konfederace spišských monarchistů, nás již očekával a ulevilo se mu, že jsme skutečně dorazili. Lidská část se po dvou ubytovala ve slušně zařízených pokojích, psí skupina musela zůstat v autě. 

 

Večerní přednáška profesorky Jadwigy Stanizské na téma Vztah polské společnosti k monarchii bohužel odpadla, ale Jan Lešek toho operativně využil, aby se polští a naši zástupci blíže seznámili a vzájemně se představili. Paní Skowerová je také jak krásná dáma, tak zasvěcená monarchistka. I náš protřelý a zkušený benjamínek Honza tam našel věkem i znalostmi odpovídající protějšky. 

 

Obdobné seznamování probíhalo většinu pátku 27. 3. a pak i v sobotu 28. 3. 2015. Po večeři na zámečku pak vždy následovala denní tématická nosná přednáška. V pátek přednášel Jeho Excelence kníže biskup gliwický Jan Kopiec na téma Plán státních reforem za krále Augusta III. Saského, na přelomu 17. a 18. století. Jen zdánlivě, se to týkalo jen Polska. Zmíněný polsko-saský (Poláky zvolený) panovník dokonce konvertoval od protestantismu ke katolicismu, aby se mohl stát polským králem. Současně to byl i kurfiřt Svaté říše římské a tudíž leník císařů z domu Habsburského. Tato vazba se však polské společnosti příliš nedotýkala. Je však dobré o ní vědět. V sobotu pak měl přednášku profesor Wlodzimierz Korab-Karprowicz, jeden z kandidátů na úřad polského presidenta. Z pochopitelných důvodů politických zastával názor podporující současný politický systém, ale ve svém výkladu Republika, nebo monarchie monarchistický systém pojal velmi objektivně a uznale, což by asi naši přední profesoři stěží svedli podat bez protimonarchistických invektiv...

 

Kolega Čížek se za KČ zapojoval spíše do kuloárních diskuzí, ale my ostatní jsme zjevně úspěšně vstupovali i do výše zmíněných tematických diskuzí. Petr Tichý je i řadovým členem KČ, takže by tam rád vystupoval i z této pozice, ale na rozdíl od vedení SMB k tomu neměli s Jirkou příslušný mandát. Ten nedostali ani průběžně s odůvodněním, že Polsko má jiného, tedy ne po našem legitimního pretendenta na trůn a není tedy příliš prostoru pro věcnou spolupráci.

 

Především mimo přednáškové diskuze však ukazovali, že je o čem diskutovat a čím se obohacovat. My máme lépe zvládnutu spolupráci s křesťanskými médii, jako je TV NOE, či Radio Proglas, a díky Honzovi kontaktovány i členy panovnického domu v přímé i vedlejší linii. Oni zase dokáží zapojit do své osvětové činnosti významné vědce (profesory) a církevní hodnostáře, až na úrovni biskupa. Mají mnohem širší a věcnější kontakty s historickou šlechtou, i mnohem propracovanější systém kontaktů s pedagogy a studenty základních, středních a vysokých škol. Společným rysem je, že že jak SMB, tak Spišská konfederace provádí obdobnou osvětovou činnost jako SMB a podobně jako SMB naráží na různou škálu nepochopení a nechuti ke spolupráci s některými dalšími monarchistickými subjekty. Už tento stručný výčet možností polského a našeho monarchismu ukazuje, na obecně metodické pochybení, výše zmíněné, v nepochopení oblastí možné spolupráce. Nevadí! My jsme pochopili a tím se i dohodli! Obě vedení, Spišské i SMB, se budou pravidelně informovat o hlavních aktivitách a vymění si vzájemně informaci o obdobně zaměřených složkách a o pretendentech na volbu králem, referenda, atd. Netajili se tím, že jsme jim věcně pomohli udělat dané fórum nejen naší fyzickou přítomností, ale především aktivním přístupem k diskuzím tematickým i kuloárovým. Řada z nich se nechala slyšet, že už si bez nás nedokáží příští fóra prostě představit, což je vysoké ocenění. Dalšími organizačními detaily a možnostmi spolupráce se bude zabývat jak VýVý, tak ŘR SMB. A to tím spíš, že by se vedení v čele s Janem Leškem rádo nechalo pozvat na naši říjnovou mši svatou...

 

Zpět jsme se vraceli v neděli ráno. Na mapě jsme si našli trasovou „tětivu“ místo čtvrtečního lučiště, takže jsme se vyhnuli Wroclawi. Po krátkých zastávkách u obchodního centra v Klodsku a v Králíkách jsme kolem 16:00 vysadili Peťu Tichého u jeho „hradu“ v Horním Újezdě, po další hodině a něco přistál Jirka Čížek na obou brněnských destinacích. A rádi věříme, že stejně úspěšně i doma, na Slovácku. 

 

Rozhodně je na místě mu poděkovat i za to, že nás bezpečně dopravil na místo společné mise a zpět, do našich domovů. Jsem si jist, že vzhledem k výše uvedenému popisu obsahu naší zahraniční mise  ji můžeme považovat za

výhledově velmi úspěšnou pro SMB a potažmo i pro některé naše blízké partnery.

 

Prožil a zpracoval:

Dr. Luděk Šubert

Sdružení monarchistůBrno, z. s.

 

 

—————

Zpět