O únorové tematické středě SMB

21.02.2017 10:20

 

Ruské revoluce roku 1917 stále kontroverzní

 

Tuto skutečnost odhalila únorová Tematická Středa SMB, konaná v Klubu zastupitelů města Brna dne 15. 2. 2017. Před 19 přítomných předstoupili s tématem  100.výročí ruských revolucí 1917 – významných, kontroverzních a tudíž již okázale neslavených... hned dva lektoři.

 

Ing. Petr Tichý zevrubně včetně aktualizací rozebral příčiny, proč muselo dojít nejdříve k únorové (podle našeho kalendáře březnové) revoluci, která svrhla carismus. Ale k jednomu z hlavních důvodů širokého, masového odporu zaostalé veřejnosti – ukončení účasti ve Velké válce – se nijak důrazně tzv. prozatímní vláda nejprve knížete Lvova, později Kerenského, neměla. Spolu s řadou dalších vnitřních i vnějších politických, hospodářských i vojenských faktorů tím byly vytvořeny podmínky k další revoluci.

 

Dr. Luděk Šubert navázal poukázáním na fakta, že za totality tak okázale slavená listopadová VŘSR nebyla důsledkem politického umu bolševiků v čele s V. I. Leninem, ale že byla největším úspěchem zpravodajské služby Německého císařství, které bolševiky přinejmenším od roku 1915 ve švýcarském exilu podporovalo finančně, zorganizovalo jejich návrat do zmateného Ruska tam jim pomáhalo až do uchopení moci. Do uzavření tzv. brestlitevského míru v březnu roku 1918, který Německu umožnil přesunout většinu vojsk z výchdní fronty na západní. Ludendorf tak mohl provést poslední opět neúspěšnou ofenzivu v Belgii a Francii, která urychlila konec války.

 

Živou diskuzi zahájil svým krátkým vystoupením s ukázkou rodinných písemností a fotografií Ing. Miloš Alexej Fryščok, po jedné ze svých babiček příbuzný s ruskou nebolševickou opozicí a následnou emigrací. Nezávislý novinář PhDr. Vít Pospíšil zase připomněl, že existují domněnky o tom, že zřejmě kdesi na Znojemsku se krátkou dobu před návratem do Ruska zdržoval Lenin se svou ženou N. K. Krupskou. Protože to nelze spolehlivě ani potvrdit ani vyvrátit, lze připustit, že to tak být mohlo. Názorů na dané historické události a jejich důsledky padlo dost a někdy značně rozdílného charakteru, ale to je i účel TS. Takže lze konstatovat, že i únorová TS SMB roku 2017 svůj účel splnila.

 

Dr. Luděk Šubert

Sdružení monarchistů Brno 

Foto: M. Pauřík, Sdružení monarchistů Brno

 

  ing. P. Tichý přednáší

 

  Zaplněná přednášková místnost

—————

Zpět