II. tematická středa 2016

17.02.2016 23:17

 

Konala se na obvyklém místě v Klubu zastupitelů města Brna, ovšem z organizačních důvodů v jiné místnosti, nicméně srovnatelné velikosti.

 

Přednášky na téma Odsun Němců z našich zemí po 2. světové válce se ujal ing. Petr Tichý z regionálního muzea v Dolním Újezdě u Litomyšle. Druhý předem avizovaný přednášející dr. L. Šubert se nezúčastnil.

 

Přednáška byla pojata velmi široce. Ing Tichý se zabýval už raně středověkou kolonizací, při níž panovníci zvali kolonisty, kteří za organizační činnosti tzv. lokátorů osidlovali hlavně neobydlená okrajová území státu. Přispěli nejen pracovní silou, ale i technickým a právním pokrokem. V nové době se vztahy různojazyčného obyvatelstva komplikovaly vzrůstajícím nacionalismem. Ing. Tichý dále popisoval různé aspekty 1. republiky, obou válek, nacismu v Německu i u nás, a především tzv. poválečným odsunem německy mluvícího obyvatelstva. Velmi negativně posoudil E. Beneše za činy v roce 1918, v roce 1938, kdy podle něho byla možnost se vojensky bránit, a konečně v roce 1945. K amnestii v roce 1946 spatřil paralelu s amnestií na závěr presidentského úřadu V. Klause.

 

V přednášce zazněla spousta různých zajímavostí a upřesnění, k nimž se bohatě připojovali někteří z posluchačů. Výkon přednášejícího byl úctyhodný – cca dvě hodiny hlasitého exaltovaného projevu se zesilováním, zeslabováním hlasu, mimikou a gestikulacemi, přitom ještě moderoval vstupy diskutujících... Hovořil s přesvědčením, zastával jednoznačná stanoviska a dokládal je zvolenými fakty. Několikrát se odvolával na bibli jako autoritu. K tomu lze dodat, že v tomto případě jde o subjetivní víru. Selekce těchto textů může sloužit jako nástroj ideologie, na kterou ovšem slyší jen někdo.

 

Účast na tematické středě byla velmi dobrá, místnost byla zcela zaplněná, aktivita posluchačů byla nadprůměrná.

 

  Ing. Tichý při přednášce

 

      Pohled na účastníky

 

Text a foto:

Mgr. Z. S. Krejčí

Sdružení pro monarchii Brno 

—————

Zpět