Dopis týdeníku Televize

11.04.2013 13:43

 

 

Redakce Týdeníku TELEVIZE

Moulíkova 1b/3286

150 00  Praha 5

 

Vážená redakce,

 

ve Vašem Týdeníku TELEVIZE, jehož jsem dlouholetým předplatitelem, č. 16 pro týden 15. 4. až 21. 4. 2013 se na dvoustranně 8 a 9 nachází informační článek Gabriely Kudelové „Dobrodružné putování“. Týká se nového cyklu ČT „Bohemia-Incognita – Čechy neznámé“, jehož autorem je pan Václav Žmolík a režisérem pan Vlastimil Šimůnek.

 

V sobotu 6. 4. 2013 dopoledne jsem zhlédl zřejmě jeden z prvních dílů o hradě Houska a velmi mne to zaujalo jak obsahem, tak neotřelým způsobem zpracování a již jsem se začal těšit na další díly. Až do okamžiku, kdy jsem si přečetl výše zmíněný článek a v úvodním odstavci dole následující dvě věty: „Myslím, že třeba Boskovice lidi znají, ale zdaleka ne každý ví, že je tam jedna z nejvýznamnějších synagog v Evropě. Nebo že tam stojí jeden z nejkrásnějších empirových zámků u nás.“

 

To je bezesporu pravda. Až na fakt, že zmíněné údaje sedí na lokalitu Boskovice, nacházející se cca 45 km severně od Brna. Při jinak zřejmém vzdělání a profesionální erudici autora pořadu i režiséra, si dovolím s úspěchem pochybovat, že by pánové nevěděli o faktu, že diváci nenajdou zmíněnou lokalitu v Bohemii, tedy v Čechách, ale v Moravii, tedy na Moravě. A protože to vědí, ale přesto nerespektují, pak mi nezbývá než se logicky věcně domnívat, že i oni podléhají stále sílícímu českému šovinismu, kdy je Bohemií celé Česko. Nerespektují fakt, že se k moravské národnosti při posledním sčítání lidu přihlásilo kolem 630.000 občanů, že Morava je historická země v rámci daného státu, podobně jako Bavorsko v Německu, Skotsko ve Spojeném království, či Korutany v Rakousku. Tím spíš neobstojí ani teze, že úředním jazykem na Moravě je čeština, protože v Bavorsku i Korutanech je to také němčina a ve Skotsku angličtina... Dále pak páni z Boskovic, kteří lokalitu původně drželi, byli jedním z nejvýznamnějších moravských šlechtických rodů, s přednostním moravským inkolátem. Nemusím nijak zvlášť zdůvodňovat, že historický zemský status Moravy, na rozdíl od některých dnešních mocných Čechů, vnímali i respektovali nejen dnes stále ve zlém omílaní Habsburci do roku 1918, ale i všeobecně nenávidění němečtí nacisté, od března 1939 do května 1945. Dokud nebude nalezen jiný výstižný výraz pro náš společný stát, tedy Česko, či ČR, budeme se my, Moravané, s tímto muset ještě nějakou dobu smířit, ale rozhodně odmítáme přijmout za dané, aby jakákoli lokalita na historickém území Moravy byla vydávána za lokalitu v Bohemii, tedy v Čechách. Budeme proti tomu bojovat se stejně narůstajícím úsilím, jaké bude v Praze a v Čechách vynakládáno na nerespektování Moravy.

 

Důrazně doporučujeme všem, kdo v ČT mají co mluvit do vysílání tohoto cyklu, aby z něho Boskovice a případná další místa na Moravě a ve Slezsku vyjmuli a v dané sestavě neodvysílali. Nic přece nebrání tomu, aby pánové Źmolík a Šimůnek nevyužili dosud natočený materiál k doplnění o další místa na Moravě a ve Slezsku, k vytvoření II. řady daného cyklu pod názvem „Moravia et Silesia Incognita“. Pak to bude akceptovatelné a celostátně objektivní –bezkonfliktní.

 

S pozdravem od všech oprávněně uražených a dotčených Moravanů

Dr. Luděk Šubert

představený Sdružení monarchistů, o. s., se sídlem v Brně

—————

Zpět